Länsstyrelsen vill lyfta fram förebilder och utmana stereotyper

Foto: Johanna Andersson

Josefin Andersson jobbar med jämställdhetsfrågor på Länsstyrelsen i Jönköpings län, en av organisationerna som ställer sig bakom Årets unga ledande kvinna. Hon får ofta höra att bristen på kvinnor i ledande positioner handlar om att det inte finns några som kan eller vill, men att det här initiativet synliggör att det inte stämmer och lyfter fram de kvinnor som döljs bakom siffrorna i statistiken

Varför har Länsstyrelsen engagerat sig i ÅULK?

Att lyfta fram något positivt och visa på möjligheter tycker vi är ett bra sätt att uppmärksamma ojämställdhet. Länsstyrelsen har ett regeringsuppdrag att arbeta för jämställdhet i länet och det gör vi genom samverkan med andra för att nå så långt som möjligt. Därför står vi bakom Årets unga ledande kvinna. Det behövs initiativ inom olika områden i samhället och av flera aktörer för att vi ska fortsätta komma framåt i arbetet med jämställdhet.

Varför är det viktigt med fler kvinnor i ledande positioner?

Vem som syns och i vilka sammanhang hen syns påverkar våra föreställningar om vad som är möjligt. När unga kvinnor i ledande positioner lyfts fram utmanas stereotyper om vem som kan vara ledare. Det är viktigt, dels för att exempelvis kön, etnicitet eller ålder inte ska begränsa människors möjligheter, dels för att olika perspektiv, livsvillkor och erfarenheter berikar och utvecklar organisationer.

Vilka andra insatser gör Länsstyrelsen för att öka jämställdheten i länet?

Länsstyrelsen arbetar strategiskt med att öka kunskapen om jämställdhet, jämställdhetspolitiken och metoder för att integrera ett jämställdhetsperspektiv i verksamheter. För att fler ska lyfta frågorna både leder och deltar vi i olika samverkansgrupper och nätverk, exempelvis Jämställdhetsrådet i Jönköpings län. Vi tar också fram kunskapsunderlag, ordnar utbildningar och konferenser och utgör processtöd för utvecklingsarbete kring jämställdhet. I år har vi arbetat lite extra med att sprida information och öka kunskap om föräldraledighet och jämställdhet genom kampanjen #delapådet.

Landshövdig Håkan Sörman är en av medlemmarna i juryn och kommer att dela ut högsta pris till årets vinnare på ceremonin 2 mars.

Spara