För länets största idrottsförening är jämställdhet inte ett mål – det är en självklarhet och utgångspunkt för hela organisationen. Och så har det varit länge. Vi pratar givetvis om Friskis, som med sina 17 000 medlemmar är den överlägset största föreningen i Jönköping – och dessutom en gigant bland landets Friskis-föreningar.

”För oss är jämställdhet helt naturligt en ickefråga. Vi är en värderingsstyrd organisation som ska representera hela befolkningen – då måste mångfald och inkludering vara en utgångspunkt i allt vi gör”, säger Johan Thor, som varit verksamhetschef på Friskis Jönköping i 20 år.

Johan Thor, verksamhetschef för Friskis&Svettis som är Jönköpings läns största idrottsförening

Friskis har sedan starten funnits med som partner till Årets unga ledande kvinna. För att kunna ta hand om andra måste en ta hand om sig själv, och vinnaren i utmärkelsen får genom Friskis ett årskort och PT-timmar för att kunna göra just detta.

Hos oss är alla välkomna och lika mycket värda. 2010 blev vi nominerade till Länsstyrelsens utmärkelse Gulduttern som prisade länets mest attraktiva arbetsgivare. En av anledningarna till det var att inkludering för oss aldrig varit en ansträngning – det ligger i vårt DNA. Av samma anledning var vi till exempel tidigt ute med att erbjuda könsneutrala omklädningsrum, berättar Johan.

Och jämställdheten inom föreningen syns även på styrelsenivå – där många menar att det är särskilt svårt att uppnå en jämställd fördelning.

”Kompetenta kvinnor är inte svårare att hitta än kompetenta män”

I er styrelse sitter en riksdagsledamot, ekonomiexperter, marknadsföringsproffs – och styrelseledamöterna är dessutom oavlönade. Ni verkar inte ha lägre krav än andra. Varför tror du att ni lyckats skapa en jämställd styrelse, när alla andra menar att det är så svårt?

Det betyder att vi har ett attraktivt varumärke. Det blir en positiv spiral att vi lyckas locka kompetenta medarbetare. Och jag kan inte förstå att det är så svårt – kompetenta kvinnor finns överallt och är inte svårare att hitta än kompetenta män. Och vi är noga med vilka vi tar in. Vi har inte lägre krav på våra styrelseledamöter – tvärtom. Även om vi är en förening så måste vi ha bolagsprofessionalitet, och föreningstouchen gör att vi dessutom måste få in en värme och omtänksamhet som andra kanske inte värderar på samma sätt.

En träningsinstruktör i Friskis-kläder står framför två motionärer som håller i varsin kettlebell

Årets unga ledande kvinna – en fantastisk rekryteringsbas

För den som tittar lite extra på personerna i styrelsen finns en gemensam nämnare hos hälften av styrelsen. Alla kvinnor i Friskis styrelse har varit med på listan Årets unga ledande kvinna. Är det en slump?

Det viktigaste när valberedningen söker personer till vår styrelse är att de är bra personer. Rutinerade inom sina respektive områden och duktiga på VISSA saker. Alla ska inte kunna allt, utan styrelsen ska tillsammans ha en bra blandning av erfarenheter och kompetenser. I vårt fall är ungdomlighet och modernitet också viktigt, att vi ligger i framkant. Därför är Årets unga ledande kvinna en fantastisk rekryteringsbas och guldgruva av kompetenta personer. Som partner till projektet har det varit naturligt att titta på listan när vi sökt kompetens till styrelsen.

”Gör allt på en gång!”

Vad är första steget för den som vill utveckla en mer jämställd och värderingsstyrd organisation?

Börja agera, och se till att satsa ordentligt. Det kanske låter galet – men gör allt på en gång! Det kan inte vara EN person som är symbol eller ansvarig för arbetet. I styrelsesammanhang kan inte valberedningen göra jobbet om viljan inte finns i organisationen. Saknas kunskap? Ta in någon i din styrelse som kan berätta varför, en expert som kan prata om frågan. För att skapa en verklig skillnad måste det finnas en vilja, och det måste göras rejält.