Ida Jergell: ”Fler styrelser borde nyttja unga talanger med utifrånperspektiv”

När Årets unga styrelsetalang 2019 skulle utses tidigare i år fanns många nominerade kandidater att välja bland. Till slut var det egenföretagaren Ida Jergell som tog hem utmärkelsen. Priset bestod av en styrelseutbildning hos StyrelseAkademien och en styrelseplats som adjungerad ledamot i Handelskammarens styrelse under ett år. För Ida var utmärkelsen lika oväntad som uppskattad – och för juryn var hon precis den kandidat som styrelsen efterfrågade.

Efter en framgångsrik karriär tog Ida steget att starta det nytänkande rekryteringsföretaget addPeople tillsammans med sin partner Christine Mannerstråle.

Frihet för individen framför styrande chefskap

I en traditionell bransch med många stora konkurrenter, inspirerar Ida med sitt moderna ledarskap. Frihet, balans och ett öppet klimat som ser till individens styrkor och möjligheter står i fokus framför ett mer traditionellt och styrande chefskap. Om Ida får beskriva sig själv är hon en målfokuserad och kreativ person – med extremt dåligt tålamod. Kreativiteten tar sig uttryck både i det privata och i hennes yrkesroll.

Kreativiteten är något som präglar mitt ledarskap. Jag får utlopp för min kreativa ådra i vårt koncept på addPeople under varje måndagsmöte tar vi till exempel tio minuter för att spåna kreativa idéer. Det är viktigt att avsätta tid för just kreativt tänkande, och framför allt att göra det som ett team tillsammans. Annars står vi ju och trampar och gör samma sak. Vi vill hela tiden utveckla vårt koncept och utmana branschen, säger Ida.

Ida beskriver att hon blev otroligt glad och förvånad över att höra att någon först och främst hade nominerat henne till utmärkelsen Årets unga ledande kvinna.

Jag blev så himla glad! När det plingade till i mejlen med nyheten satt jag på Olgas Café. Det gjorde mig så glad att någon hade tagit sig tiden att nominera mig, för jag hade verkligen ingen tanke på att jag kunde vinna. Det är ett fantastiskt initiativ som jag är så glad att få vara en del av.

Framgångsrikt ledarskap handlar inte om att ta mest plats

När vi pratar om vad en ledarförebild är för Ida, säger hon att en bra ledare inte alltid måste ta mest plats. Kanske är det snarare tvärtom – att en ledare ibland behöver hålla sig i bakgrunden för att andra ska blomma.

Att vara en bra ledare är en person som inte behöver tycka till om allting. När du har ett team som du vill få ut maximalt av handlar det inte om vad jag som ledare tycker, utan att varje individ ska få tillföra det som de är bäst på. Jag håller mig i stället lite i bakgrunden för att sedan bolla idéer och analysera tillsammans. En viktig del av ledarskap handlar om att skapa delaktighet och att ha ett genomgående ”vi-tänk”. Ett stort hjärta i det man gör är såklart också jätteviktigt.

Våga göra – och våga göra fel!

För att inspirera andra uppmanar Ida, särskilt unga personer, att våga – och att våga göra fel.

Du måste våga testa. Oavsett om du är mer kreativt lagd eller målinriktad och strategisk, så är alltid mitt råd att testa. Vad är det värsta som kan hända? Den taktiken anser jag att man kommer långt med. Sedan tror jag framför allt att man måste våga göra fel, för jag är säker på att det är många därute som skulle kunna våga mer och tro på sig själva. Bara kör!

Rivstartade styrelsearbetet två veckor efter utmärkelsen

Att vinna Årets unga styrelsetalang 2019 var inget Ida hade förväntat sig, men hon uttrycker en stor glädje över utmärkelsen som innebär att hon får vara med och följa Handelskammarens styrelsearbete under ett års tid.

För mig personligen är det en nyttig erfarenhet som kan leda till något annat inom styrelsearbete i framtiden. Framför allt blir det tydligt och konkret vad styrelsearbete innebär i praktiken. Jag brinner ju för det som diskuteras i styrelserummen och det är verkligen något som jag vill jobba vidare med.

Redan två veckor efter att hon fått utmärkelsen tog Ida plats som adjungerad ledamot i Handelskammarens styrelse.

I dessa tider har jag mer eller mindre blivit inkastad i det. Just nu träffas vi väldigt regelbundet, ibland nästan varje vecka, vilket är extremt lärorikt för mig. Jag får verkligen lära känna personerna i styrelsen, och får chansen att sätta mig in i arbetet på ett väldigt konkret sätt. Under pandemin är det en spännande och speciell tid att få sitta med i en styrelse. HR-frågan och digitalisering känns mycket relevant, särskilt i dessa tider och där tror jag att jag verkligen kan bidra.

Ida tror att hon kommer få ut mycket av att sitta med i en styrelse och betonar vikten av att få ta del av det praktiska arbetet som en styrelse gör.

Dels är det ett nytt nätverk för mig, dels hoppas jag kunna bidra med något som kan ge resultat för andra. Till exempel min erfarenhet av att ha tagit en tydligare position på marknaden med addPeople. Sedan hoppas jag få erfarenheter som jag kan ta med mig vidare i mitt arbete – att få se det praktiska är en väldigt värdefull erfarenhet för mig.

Styrelser borde avsätta plats för unga som är ”up and coming”

Idas råd till den som är nyfiken på styrelsearbete är att marknadsföra sig själv och sitt eget varumärke, men också se till att synas i rätt forum. Hon uttrycker även en avsaknad av initiativ för att få in fler unga talanger till styrelser och föreslår fler traineeplatser för unga.

Först och främst tycker jag att det borde finnas fler traineeplatser för yngre personer. Styrelser borde avsätta plats för unga som är ”up and coming”. Det skulle vara aktuellt – och relevant! – för företag att erbjuda. För individen handlar det om att exponera sitt eget varumärke i rätt forum. Du kommer långt på att ”branda” dig själv och ditt personliga varumärke i sociala kanaler, för att nämna ett exempel. Men, jag tror också att du ska vara ödmjuk för att det kan ta lite tid att lära dig själva styrelsearbetet.

För mig har det funnits ett intresse av styrelsearbete sedan tidigare. Redan när jag gick en styrelseutbildning för några år sedan visste jag att jag ville arbeta i en styrelse, att få möjlighet att göra skillnad på den nivån. Det har kommit lite i skymundan när jag startade addPeople och därför kommer det helt rätt i tiden för mig nu. Jag hoppas också att jag kommer kunna bidra i andra styrelser i framtiden.

Gemensamma krafter krävs för ett jämställt Jönköpings län

Jönköpings län är bland de sämsta i Sverige när det kommer till jämställdhet inom styrelsearbete. Ida anser att gemensamma krafter behövs för att kunna förändra det och betonar återigen vikten av att få in unga och drivna personer till styrelser.

Gemensamma krafter behövs, helt klart! Fler företag och organisationer skulle kunna göra mycket mer för att attrahera unga och drivna styrelsetalanger. Ofta efterfrågas erfarenhet, men man borde i stället arbeta för att föryngra och hänga med i den digitala utvecklingen. Därför tycker jag att HR-kunniga borde sitta med i styrelsen och ha den funktionen i bolaget – det finns sällan. Det skulle också bidra till mer jämställda styrelser då HR är en bransch med hög andel kvinnor. 

En styrelse handlar om mer än bara styrning

Ida betonar vikten av styrning, särskilt i den rådande pandemin, men tycker också att man bör se på en styrelse som mer än bara styrning.

I dessa tider är det viktigare än någonsin med framgångsrikt styrelsearbete. Ingen har ju varit med om det som händer i världen just nu och därför är det viktigt att jobba över branschgränserna och byta erfarenheter styrelser emellan. Det är också viktigt att det finns en trygghet och stabilitet i ledningen för att medarbetarna ska känna sig trygga. Man behöver ha ett tydligt utvecklingsfokus i ett styrelsearbete genom föryngring och digitalisering, men även se på styrelsen som mer än bara styrning. Inte minst för att kunna hänga med i samhällsutvecklingen och det tror jag är avgörande för framtiden, säger Ida.

Era Gerguri: ”Att tänka innanför boxen var en medveten – och framgångsrik – taktik”

Efter en gedigen urvalsprocess med 100 nominerade ledare var det till slut Era Gerguri som tidigare i år utsågs till Årets unga ledande kvinna i Jönköpings län. Att Era var särskilt uppskattad av sina medarbetare råder det inget tvivel om – flera månader innan nomineringsperioden startade hörde Eras medarbetare av sig för att nominera sin chef.

Det kändes… jag får rysningar när jag tänker på det. De var ute så tidigt och tyckte att jag förtjänade det. Det är verkligen ett kvitto som chef, att de alla gick samman för att nominera mig. Som chef får man inte alltid så mycket feedback och vet inte alltid vad medarbetarna tycker. De gjorde det lilla extra som betyder så mycket, säger Era.

Ledarskap – ett självklart mål

Trots sin unga ålder har Era redan många års erfarenhet från chefspositioner inom Jönköpings kommun och statliga myndigheter. För henne har ledarskapet alltid varit ett självklart mål – att få jobba med att leda och utveckla andra människor.

Mina föräldrar kom till Sverige 1992 som flyktingar från Kosovo. Efter en lång väntan på uppehållstillstånd bosatte vi oss i Jönköping där jag växte upp. Jag bestämde mig tidigt för att läsa vidare direkt efter gymnasiet, för att snabbt komma ut på arbetsmarknaden. Jag har alltid dragits mot ledarskap – det är bara något jag har i mig och känt att ”det är det jag ska göra”. 

Och drivet – det har Era fått av sin egen ledarförebild: sin mamma.

Min självkänsla och förmåga att tro på mig själv kommer hemifrån. Min mamma har alltid pushat mig att vara självständig – det har hon pratat mycket om. Att aldrig låta någon trampa på mig.

Sagt och gjort – valet av studier föll på kandidatprogrammet i offentlig förvaltning på Göteborgs universitet, en treårig utbildning med inriktning mot ledarskap. Att det blev just offentlig förvaltning var ingen slump. Med en mamma som jobbat länge inom Jönköpings kommun var det ett känt område för Era – men därmed inte sagt att det var lätt.

Det var tufft för mig i början, då var jag bara 19 år, men jag kämpade och fick ett stipendium för goda studieresultat.

Tydlig taktik – och lite tur – ledde till chefsanställning

När det närmade sig examen hade Era landat i att hon ville flytta tillbaka till Jönköping. Eftersom hon inte hade några kontakter i hemstaden började hon fundera på hur hon kunde hitta en väg in i arbetslivet och bygga ett kontaktnät.

Jag tänkte lite taktiskt, och hörde av mig till Jönköpings kommun i jakt på ett ämne för min C-uppsats. Det ledde till ett uppdrag om att undersöka teamarbetet mellan chefer inom personlig assistans i kommunen. När jag jobbade med uppsatsen passade jag på att fråga om det fanns möjlighet till sommarjobb, men jag var för sent ute.

Era hade dock tur – en av dem som fått en tjänst som enhetschef tackade nej, och hon blev erbjuden jobbet. Era blev nu kollega till dem hon intervjuat under sin uppsats.

Jag insåg att jag hade två månader på mig att visa att jag skulle klara uppdraget. Och för mig fanns inga tvivel – jag kände mig säker på att jag kunde lösa det.

Och det gjorde hon. Efter sommarjobbet beslutade sig Eras chef för att ge henne ett vikariat, som sedan ledde till en fast tjänst. Som nyutexaminerad fick hon axla ledarskapet efter en chef som jobbat i tio år inom kommunen, med 50 medarbetare under sig.

Det var supertufft, men jag hade en chef som verkligen vågade satsa på mig. Min stora fördel var att jag kom in och kunde se verksamheten med nya ögon, men jag blev utsatt för många tuffa situationer och beslut där jag verkligen fick steppa upp. Utmaningarna jag ställdes inför gjorde att jag växte fort och skolades i den typen av situationer som verkligen ställer krav på ledarskap.

Att tänka innanför boxen – en framgångsrik och oväntad taktik

Under sitt första år som chef hade Era en väldigt tydlig – och kanske lite oväntad – taktik för att lyckas i sitt ledarskap: att hålla sig innanför boxen.

Jag bestämde mig för att vara extremt fyrkantig och att helt lita på policys, rutiner och styrdokument. Jag bjöd kanske inte så mycket på mig själv som person, vilket var ett medvetet val – jag ville uppfattas som någon som har koll, och vinna respekt. När jag kommit dit, började jag bli lite mer personlig, delade med mig och vågade också visa mig svag.

För, att vara ung kvinna med utländsk bakgrund i en chefsposition har inte alltid varit enkelt. Att ha en chef som sett hennes person – och inte ålder – beskriver Era som en grundförutsättning för att hon kommit dit hon är i dag.

Jag har haft många omkring mig som trott på mig, men man ska inte tro att alla gör det. Jag har också mötts av ”lilla gumman”-attityden. Jag ser ung ut, och har många gånger blivit tagen för praktikant. Det är något jag fått jobba med – men det har mest sporrat och gett mig energi. De personerna har inte fått mig att tvivla på mig själv, men det beror på att jag har haft bra människor omkring mig också.

Flyttade en myndighet på uppdrag av regeringen

Efter tre år i kommunen kände Era att det var dags att gå vidare – för att utvecklas och utmana sig själv ytterligare, som hon själv uttrycker det.

Jag hade vänt på varenda sten – arbetat med personal som inte fungerade, rekryterat nya medarbetare, hittat nya arbetssätt och metoder i min verksamhet. Då var det dags att gå vidare.

När hon hade sökt en rad nya jobb utan resultat, hittade Era en tjänst på Försäkringskassan av en slump. Med bara en dag kvar av ansökningstiden skickade hon in sin ansökan. Efter att ha blivit kallad på intervju och gått igenom en rekryteringsprocess blev hon erbjuden jobbet som kontorsområdeschef. Men det dröjde inte länge innan en ny utmaning väntade. Kort efter att Era tillträtt sin tjänst kom ett uppdrag från regeringen om att hennes verksamhetsområde på Försäkringskassan skulle flyttas till en ny myndighet, Statens servicecenter. Där har Era sedan juni 2019 sin tjänst och ansvarar för personal på fyra olika orter i Jönköpings län.

Det var en förändringsresa att få med alla medarbetare på tåget. På pappret var det inte en så stor flytt, men mentalt– inte minst känslomässigt, för personalen. Jag jobbade hårt för att vi skulle bibehålla motivationen och minska oron, under en tuff period när vi skulle planera övergången och samtidigt jobba med att ge service till våra kunder. När det var dags att gå över till den nya myndigheten fick all personal välja om de ville följa med – och det var ett otroligt fint betyg att alla valde att gå med!

Högt förtroende och höga krav

Att Era är en ledare som inspirerar andra var tydligt i kollegornas nominering till utmärkelsen Årets unga ledande kvinna. Men hur gör man som chef för att inte bara leda, utan också inspirera andra?

Om jag utgår från mig själv så tror jag att det handlar om att jag är just det – mig själv. Och att jag uppfattas som en enkel person. Jag har inget kontrollbehov och vill inte peta i detaljer. Jag har högt förtroende för mina medarbetare – men jag vågar också ställa höga krav. Det är viktigt att vara ödmjuk och att möta medarbetarna utifrån var de är i livet. Att se personen bakom den anställde och anpassa sig för att hitta individens motivation och drivkraft.

Uppmärksamheten efter utmärkelsen lät inte vänta på sig. Era har intervjuats i radio, flera lokala tidningar och suttit i den lokala livesändningen av Morgonsoffan. Och givetvis har stoltheten hos hennes arbetsgivare varit stor – med all rätt, då många har upptäckt Statens Servicecenter tack vare Era.

Det var väldigt mycket fokus under veckorna efter utnämningen. Jag har fått blommor och tårta av mina medarbetare, det har uppmärksammats på vårt intranät och vår Generaldirektör har pratat om min utmärkelse där. Många har också hittat Statens Servicecenter, till exempel på LinkedIn. Det känns inte som att det undgått någon att jag vann. Mina medarbetare har i efterhand skojat om att det var dumt att nominera mig för att jag skulle bli erbjuden något annat jobb, säger Era och skrattar.

Inspirerar unga kvinnor att våga välja ledande roller

Nyheten har också nått fram till många unga tjejer som hört av sig till Era personligen.

Jag har blivit kontaktad av flera, många som skriver att de blivit peppade av att se att man kan bli något som ung tjej med utländsk bakgrund, men också att de sporras av min berättelse. Det är nog allra roligast att höra!

Många av dem vill veta vilken väg Era gått och frågar hur de ska göra för att komma dit hon är – och till dem har hon tre tips.

  1. Det finns inga rätta vägar. Det blir aldrig som du planerat. Allting förändras, och det enda du kan göra är att hitta och bibehålla din drivkraft.
  2. Skapa delmål. När ditt mål blir för stort, eller ligger för långt bort är det lätt att tappa motivationen. Hitta mål som gör att du håller dig på banan – att klara den första tentan, att ta dig igenom första pluggåret…
  3. Hitta en mentor som är erfaren, som kan vägleda dig och göra dig ödmjuk, man har inte svar på alla frågor. Våga vara svag och försök lära dig av andra.

En del av Eras pris var personlig coaching av Ingegerd Bynert, som är certifierad ledarskapscoach på Combitech. De har hittills hunnit träffas vid två tillfällen och i planeringen ligger även ett tillfälle där hela Eras arbetsgrupp får möjlighet att träffa Ingegerd.

Inför att vi skulle träffas kände jag hur viktigt det var att vi skulle klicka med varandra – och det har vi verkligen gjort, på ett personligt plan. Vi har haft stort utbyte av varandra och pratat om saker som utvecklat mig både i jobbet och privat. Min grupp ser verkligen fram emot att vi ska träffa Ingegerd tillsammans, och det känns väldigt fint att de som nominerat mig också får ta del av utmärkelsen.

Siktar mot att få leda andra chefer

I dag har det snart gått två år sedan hon anställdes på Försäkringskassan och dryg ett år sedan Era påbörjade förändringsresan med Statens servicecenter. Den nya organisationen är på plats – och nu väntar en ny utmaning; att även ta över delar av Arbetsförmedlingens uppdrag.

Det passar mig perfekt, säger Era och skrattar. Jag blir lätt rastlös och ostimulerad, och behöver helt enkelt något att bita i. Då trivs jag som bäst!

Ett mål på lite längre sikt är att få leda mer strategiskt arbete – att vara chef över chefer. Och kanske kommer Era att blicka mot, för henne, okänd mark – näringslivet.

Nu har jag erfarenhet både av offentlig och statlig förvaltning och jag skulle nog inte vara främmande för prova att jobba inom näringslivet i framtiden.

Era Gerguri är Årets unga ledande kvinna 2019

Under en prisceremoni på VY Skybar i Jönköping utnämndes vinnaren i Årets unga ledande kvinna. Era Gerguri, Kontorsområdeschef på Statens Servicecenter, vann högsta pris och kan titulera sig Årets unga ledande kvinna 2019.

– I år har vi slagit rekord i antalet unika nomineringar, totalt har 100 stycken ledarförebilder i länet nominerats, berättar Charlotte Järeby Hellman som är vice VD på Poolia Sverige. Det är alltid lika svårt att välja ut årets lista, det finns så otroligt många duktiga och inspirerande ledare i vårt län, vilket gör det ännu svårare att välja en vinnare. Vi i juryn tycker att Era är en ledarförebild eftersom hon lett sin arbetsgrupp i en tuff utmaning med stora förändringar och lyckats fått med sig hela gruppen. Hon är en även en inspiratör och ambassadör för unga personer att våga ta sig an ledarroller i ung ålder.

Era vinner ledarskapscoachning för sig själv och sin arbetsgrupp, ett årskort på Friskis & Svettis och två biljetter till Jönköpingsgalan. Tillsammans med årets övriga ledarförebilder får hon också åka på en inspirationsresa till Villa Strömsfors.

Juryns motivering

Med kommunikation, transparens och ett tydligt fokus på medarbetarnas välmående har årets unga ledande kvinna lyckats leda sin grupp genom en större organisationsförändring och samtidigt nått avdelningens mål och bibehållit nöjda kunder. Trots sin unga ålder visar årets vinnare ett moget ledarskap och integritet – dessutom med en stor dos självkännedom och ödmjukhet. Skärpa, kompetens och mod kommer ta den här ledaren hur långt hon än vill nå i sin ledarskapskarriär.

Att leda i förändring – dessutom på distans – är en tuff utmaning som årets unga ledande kvinna klarat med bravur. Årets unga ledande kvinna 2019 är Era Gerguri, Statens Servicecenter.

Här kan du läsa mer om Era.

Ida Jergell är Årets unga styrelsetalang 2019

Ida Jergell, Medgrundare och rekryterare på AddPeople AB i Jönköping, utsågs under en prisceremoni på VY Skybar i Jönköping till vinnare av priset Årets unga styrelsetalang 2019 som delas ut av StyrelseAkademien Jönköpings län.

– I år fanns det väldigt många kandidater att välja bland i utmärkelsen Årets unga styrelsetalang 2019 – det är i år en stor bredd på listan, berättar Anders Nyström ordförande StyrelseAkademien Jönköpings län. Med mod att våga starta eget i en tuff och traditionell bransch visar hon att hon vet vad som krävs för att driva företag, och dessutom har AddPeople både vuxit snabbt och stabilt. Med expertkompetens inom regionens viktigaste fråga – kompetensförsörjning – tror vi att Ida kommer gå långt inom framtida styrelsearbete.

Ida vinner en plats på utbildningen Rätt Fokus i styrelsearbetet hos StyrelseAkademien i Jönköping, en 2-dagars certifierad utbildning i styrelsearbete. Hon bereds även plats som adjungerad styrelseledamot hos Handelskammaren Jönköpings län under ett års tid, men start enligt överenskommelse.

Juryns motivering

Årets unga styrelsetalang är en person som med stort mod tagit sig an utmaningen att starta företag inom en bransch som är både traditionell och mättad. Med driv, nyfikenhet och kreativitet har hon inte bara gjort sin egen dröm möjlig, utan är en ambassadör som får andra att våga tro på sina idéer. Hon är en modern ledare med fokus på nytänk, innovation och flexibilitet – precis det ledarskap som vi vill se mer av i framtidens företag.

Tillsammans med sitt team driver hon en utmanare inom sin bransch som växer både snabbt och stabilt. Förmågan att leda andra, i kombination med sina expertkunskaper inom kompetensförsörjning – som är en av regionens viktigaste frågor – banar väg för den här talangens framtida styrelsekarriär. Årets unga styrelsetalang 2019 är Ida Jergell, AddPeople.

Jury

  • Anders Nyberg, vice ordförande StyrelseAkademien Jönköpings län
  • Sten Norinder, ordförande Handelskammaren Jönköpings län
  • Anna Carendi, Hållbarhetsexpert Cybercom Sweden
  • Sarah Sinclair, VD Adgrabber och med på listan Årets unga ledande kvinna

Här kan du läsa mer om Ida.

Varför fotar ni årets unga ledande kvinnor så typiskt kvinnligt?

”Jag tycker detta är ett fantastiskt initiativ och tycker det är så härligt nu när mina sociala medier fylls av bilder med kvinnliga ledare! Jag blir stolt över alla driftiga kvinnor runt mig. När jag såg er kampanj började jag reflektera över porträtten, flera av poserna hade man aldrig sett en manlig chef göra och att fota manliga chefer utan skor på ett stort tygstycke känns inte troligt. Fanns det ett medvetet val kring detta?”

Först och främst så uppskattar vi verkligen att få frågan. Vi tycker att det är superviktigt att bolla dessa frågor – även om det inte finns några rätta svar så gör diskussionen oss klokare. Genom att ta upp olika perspektiv kan vi tillsammans öka vår kunskap, och därmed möjligheten att göra medvetna val.

Det var absolut ett medvetet val att fotografera bilderna på det här sättet. I det här sammanhanget tycker vi att det finns flera perspektiv att tänka på. När det gäller att visa ledare eller chefer som är kvinnor så porträtteras dessa ofta på ett typiskt manligt sätt (se skärmdumpen från bildgooglingen ”kvinna chef” nedan). Armar i kors, nästan alltid kostym eller kavaj, ofta tuff uppsyn, sittandes bakom ett skrivbord.

stereotypa bilder på chefer som är kvinnor

Vi tycker att det är viktigt att förmedla att du inte behöver vara eller se ut på det sättet för att vara en ledare. Att ledare inte är lika med man eller manlig. Och för att vara en framgångsrik chef behöver du inte anpassa dig efter dem som är chefer idag (det vill säga: flest män). Vår tanke med den här fotograferingen var att göra mer personliga och avslappnade porträtt som utgår från individen. Tittar vi på resultatet ser vi också att många av årets bilder är ganska olika. Några sitter på golvet utan skor, några ler stort, några är allvarliga och någon står med armarna i kors.

Att vända på perspektiven och tänka ”hur hade det här sett ut med en man/kvinna” är ett jättebra verktyg när det kommer till gestaltning av människor. I det här sammanhanget tycker vi dock också att det säger något att vi ser det manliga sättet som ”det rätta”. Att det ”manliga” sättet att fota en chef är rätt, och att det som sticker ut –  till exempel att fota ledaren utan skor, sittandes på golvet – är fel.

Allra helst hade vi kanske velat fotografera personerna i miljöerna där de agerar som ledare, men det var inte praktiskt möjligt. Vi tycker att det inom årets bilder ryms en större variation, där mottagaren får en glimt av ledarnas personlighet som är inspirerande och uppfriskande – men vi har också full respekt för att det inte tolkas så av alla som möts av vår kommunikation. Vi är alla olika och om vi utgår från oss själva – vilket vi ju gör i de flesta sammanhang, på gott och ont – så vill olika personer porträtteras på olika sätt. Vi värderar inget sätt som bättre eller sämre. Bara olika.

För att få ett annat resultat än det vi är vana vid måste vi göra saker annorlunda. Att göra saker annorlunda kan kännas både konstigt och svårt – men det betyder inte att det är fel. Nu kör vi, tillsammans!

De är 2019 års ledarförebilder

Efter en tuff urvalsprocess är nu 2019 års lista klar. Av 100 nominerade personer tar 24 plats på listan Årets unga ledande kvinna. Det är födda mellan 1984 och 1998, verksamma inom det offentliga, privata och i organisationer. Stort grattis säger vi till årets ledarförebilder!

Towe Ottosson, Projektledare, Jönköpings studentkår

Towe Ottosson
Projektledare, Jönköpings studentkår
Född 1994

Med fokus på utveckling och att våga gå utanför ramarna har Towe varit ansvarig för 100 studenter som engagerat sig i studiesociala utskott, 500 faddrar och 4000 nya studenter – allt för att ge tillbaka till ALLA studenter på campus. Som ledare ser hon alla i ett rum och får dem att känna sig behövda. Med sin positivitet, kämparglöd och omtänksamhet inspirerar Towe alla i sin omgivning.

Här hittar du Towe på LinkedIn.

Foto: Day Fotografi

Therese Larsson, Enhetschef försörjningsstöd, Gislaveds kommun

Therese Larsson
Enhetschef försörjningsstöd, Gislaveds kommun
Född 1984

I ett stort förändringsarbete har Therese med sitt engagemang och förtroendebaserade ledarskap lyckats motivera sitt team att gå in i ett nytt uppdrag med helt andra förutsättningar. Hon har skapat tydliga strukturer för Gislaveds kommuns arbete inom försörjningsstöd med fokus på minskat bidragsberoende och utanförskap.

Sophie Carlo, VD & egen företagare, Carlos 

Foto: Day Fotografi

Sophie Carlo
VD & egen företagare, Carlos 
Född 1984

Sophie är en driven entreprenör som vågade lämna en trygg anställning och satsa helhjärtat på att driva vidare ett omtyckt familjeföretag där hon tillhör den fjärde generationen. Med stort intresse av service, kvalitet och inspiration värnar hon inte bara om Carlos, utan genom sitt styrelsearbete för Eksjö Handel engagerar sig Sophie även för att Eksjö ska vara en attraktiv och levande ort.

Sophia Magasanik, Producent & programledare, Hall Media AB

Foto: Day Fotografi

Sophia Magasanik
Producent & programledare, Hall Media AB
Född 1992

Trots sin unga ålder visar denna digitala superkraft att kompetens inte har någon ålder. I ett aktivt arbete har hon varit med och utvecklat en traditionellt bunden organisation och infört ett digitalt paketeringstänk när det kommer till journalistik. Sophia är en ledare som inte backar för utmaningar och som även brinner för att den psykosociala arbetsmiljön ska vara god.

Här hittar du Sophia på LinkedIn.