Helén Truong är Årets unga ledande kvinna 2018

Fotograf Anna Jansson

Under en prisceremoni på VY Skybar i Jönköping korades vinnaren av högsta pris i utmärkelsen Årets unga ledande kvinna. Helén Truong, group manager på Husqvarna, vann högsta pris!

– I år har vi haft rekordmånga nominerade, hela 150 stycken, och det har både varit ett svårt jobb att välja ut de 22 på listan – men framför allt att utse högsta vinnare, säger Charlotte Järeby Hellman som är vice VD på Poolia och ordförande i juryn. Vi har dels tittat mycket på om personen kan uppvisa tydliga resultat av sitt ledarskap men även att hon är en god förebild som kan inspirera andra. Vi i juryn tror att Helén är en ledarförebild som genom ett ödmjukt förhållningsätt och att hon bland annat pratar mandarin och kantonesiska har världen för sina fötter.

Helén vinner en inspirationsresa som planeras i samråd med projektledningen och ett årskort på Friskis & Svettis. Det har också tidigare meddelats att hon får möjligheten att vara vd-trainee på Elmia under våren.

Juryns motivering:

För ett ledarskap som av andra beskrivs som modigt, målinriktat och ambitiöst där hon har utmanat befintliga arbetssätt, hittat nya lösningar och lyft sina medarbetare. Vinnaren vill gå hela vägen till toppskicket i näringslivet – och vi tror att hon har både envishet, driv och ledaregenskaper för att ta sig dit.

Årets unga ledande kvinna 2018 har gjort en av de tuffaste resor som en ledare kan göra, att gå från att vara en i teamet till att vara dess ledare. Hon har utvecklat sin verksamhet med en kristallklar insikt om att kultur och beteende är det som gör skillnad. Hon har ett stort driv att kontinuerligt utveckla verksamheten vidare samtidigt som hon lyckats utveckla sin grupp till ett sammansvetsat och efterfrågat team.

Här kan du läsa mer om Helén

Nina Petersson vinner StyrelseAkademiens pris

Fotograf Anna Jansson

Nina Petersson, vd på Jolek i Tranås, utsågs till vinnare av Priset Årets Styrelsetalang som delas ut av StyrelseAkademien Jönköpings län. Hon får en plats på utbildningen Rätt Fokus i styrelsearbetet, en 2-dagars certifierad utbildning i styrelsearbete.

Juryns motivering

Årets Styrelsetalang är en person som beskrivs som driven, modig, innovativ och samtidigt trygg i sin roll som ledare. Priset går till en person som genom ökad kunskap om styrelsearbete skulle kunna utveckla styrelsearbetet i det egna bolaget, blir en bra förebild samt en attraktiv kandidat till andra bolagsstyrelser. Den här kvinnan är van att driva företag och vet hur man vänder ett förlustföretag till lönsamhet. Hon har tagit över familjeföretaget där hon idag är VD och hon har också erfarenhet av styrelsearbete som ledamot Tranås ridklubb och ordförande i Tranås ridklubbs ungdomssektion. Vi är oerhört glada över att få ge priset Årets styrelsetalang till Nina Petersson, vd på Jolek AB.

Jury

Anna Carendi, ordförande StyrelseAkademien Jönköpings län

Henrietta Hansson, vd Länsförsäkringar Jönköping

Frida Wengbrand, kontorschef PwC Jönköping

 

Här kan du läsa mer om Nina.

De är årets 22 nya ledarförebilder

22 nya namn har lagts till på listan. De är alla 35 år eller yngre, förebilder i sitt sätt att leda och kan uppvisa resultat i sitt ledarskap.

 

Nina Petersson
Fotograf Patrik Svedberg

Nina Petersson

Vd, Jolek
Född 1988

Nina har med stort mod och engagemang tagit över familjeföretaget och har dryga året senare gjort strategiska investeringar som ger bolaget nya möjligheter att växa. Hon har redan visat förmåga på att vara en innovativ ledare, men känner sig lika hemma vid svetsen på verkstadsgolvet.

 

Amra Salihovic
Fotograf Patrik Svedberg

Amra Salihovic

Chef Hållbar utveckling, Gislaveds kommun
Född 1985

Amra har skapat tydliga stukturer för Gislaveds kommuns arbete inom hållbar utveckling och har med sitt stora engagemang flyttat frågorna högre på kommunens agenda. Hon leder med tydliga värderingar och brinner för att skapa attraktionskraft till demokratibranschen.

 

Lovisa Sjöbring
Fotograf Patrik Svedberg

Lovisa Sjöbring

Head of Swedish department, Internationella engelska skolan
Född 1993

Lovisa har lyft sin avdelning till en ny nivå och hittat framgångsfaktorer och tankesätt som andas framtid. Hon har vid 25 års ålder tre akademiska examina och blev som 18-åring den yngsta politikern invald i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Jönköpings kommun.

 

Carolina Axelsson
Fotograf Patrik Svedberg

Carolina Axelsson

Projektledare, Elmia
Född 1994

Carolina har med stor målmedvetenhet genomfört Elmia Scandinavian Horse Show med eget budgetansvar. Men utan att ha direktrapporterande personal har hennes ledarförmågor satts på prov. Genom att visa stort engagemang och ha en stor portion energi får hon både uppdragsgivare, personal och utställare att jobba ihop mot samma mål.

 

Fanny Lindstrand
Fotograf Patrik Svedberg

Fanny Lindstrand

Platschef, Max marketing gruppen
Född 1993

Fanny har tagit Jönköpingskontoret till nya höjder genom att minska personalomsättning, visa stabila vinster månad efter månad och blivit utsedd till bästa koncernbolag av sju. Som platschef ansvarar hon för ca 100 medarbetare, de flesta ungdomar som kommit till sin första arbetsplats.

 

Julia Vikman

Julia Vikman

Stf HR-chef, Gislaveds kommun
Född 1984

Julia har skapat Gislaveds kommuns ledarskapsakademi som både utvecklar framtidens ledare och tar tillvara de erfarna ledarnas kompetens. En tydlig mission är att krossa fördomarna om offentlig sektor och hon har med ledorden tillit och förtroende skapat en röd tråd i sitt ledarskap.

 

Kristina Gernes
Fotograf Patrik Svedberg

Kristina Gernes

Chef bibliotek och allmänkultur, Gnosjö kommun
Född 1986

Kristina har lyckats vända en anonym och traditionell verksamhet till att bli en utvecklingsdriven och högst relevant verksamhet som syns i media. Med en drivkraft och övertygelse om att vi kan förändra vår omvärld och att kultur är det kitt som håller ihop samhället, engagerar Kristina alla omkring sig.

 

Pernilla Wetter
Fotograf Patrik Svedberg

Pernilla Wetter

Consultant manager, Combitech
Född 1983

Pernilla har byggt ett brett kontaktnät vilket bidragit till nya uppdrag, nyrekryteringar av talanger och samarbeten med underkonsulter. Hon hanterar många roller på ett professionellt sätt där hon är konsultenhetschef, säljare och konsult inom mekanik. Därtill sitter hon med i ledningsgruppen för maskinteknik på Jönköping University.

 

Melinda Gustavsson
Fotograf Patrik Svedberg

 

Melinda Gustavsson

Vd och delägare, Städarna i Jönköping
Född 1998

Melinda blev handplockad direkt från gymnasiet för att starta upp och driva Städarna i Jönköping som vd. Hon hade framgångsrikt startat ett UF-företag och deltagit i SM i entreprenörskap när bolaget fick upp ögonen för henne. Hon har dessutom hunnit förvärva och införliva ett bolag och visat tydliga resultat i förbättrad lönsamhet och arbetsmiljö.

 

Rifa Gazrawi
Fotograf Patrik Svedberg

Rifa Gazrawi

Enhetschef äldreomsorgen, Jönköpings kommun
Född 1986

Rifa har arbetat systematiskt för att vända både ekonomi samt utmaningar inom arbetsmiljö och kvalitet på sin enhet. Hon brinner för verksamhetsutveckling och förbättringsarbete och har bidragit med flera rutiner och processer som underlättat arbetet och sänkt sjukfrånvaron radikalt.

 

Amanda Johansson
Fotograf Patrik Svedberg

Amanda Johansson

Inköpschef, Hordagruppen
Född 1993

Amanda fick jobb som inköpschef innan hon avslutat studierna och hon har förvaltat den möjligheten till att bli en nyckelperson i företaget. Hon brinner för att förbättra processer och logistikflöden och har ett engagemang som inspirerar andra i sin omgivning.

 

Johanna Wendel
Fotograf Patrik Svedberg

Johanna Wendel

Verkstadschef, Husqvarna
Född 1986

Johanna har snabbt gjort avtryck i produktionen på Husqvarna och har visat resultat genom att skapa ett effektivt team. Hon har också varit med om att bygga upp en ny produktionsenhet i Holland från grunden där hon levererat lösningar på struktur-, kultur- och kommunikationsfrågor .

 

Louise Lo Larsson
Fotograf Patrik Svedberg

Louise ”Lo” Larsson

Projektledare, Consid
Född 1991

Lo har framgångsrikt var med och byggt upp kundklubb, e-handel och webbplatser för stora, nationella företag. Hon är en ledare som sprider glädje och energi omkring sig, både på jobbet och som ledare på Friskis, och som alltid bryr sig om människan bakom resultaten.

 

Hanna Linell
Fotograf Patrik Svederg

Hanna Linell

Kommunikationsansvarig, Värnamo näringsliv
Född 1983

Hanna har tagit sig an stora projekt för att locka både nya invånare och företag till Värnamo och stöttar även andra i organisationen i kommunikationsfrågor. Hon har tidigare jobbat med lean production och som butikschef, men oavsett bransch leder hon med prestigelöshet och lyhördhet i fokus.

 

Azema Sehovic
Fotograf Patrik Svedberg

Azema Sehovic

Apotekschef, Kronans apotek Gislaved
Född 1986

Azema har i en hårt konkurrensutsatt bransch byggt ett starkt team som levererar resultat varje dag. Efter att ha kommit till Sverige 2015 har hon gjort raketkarriär och snabbt blivit en uppskattad ledare. Hon har visat att man med ett enormt engagemang, vilja och uthållighet kan komma långt.

 

Elin Carholt
Fotograf Patrik Svedberg

Elin Carlholt

Chef Kompetensförsörjningsenheten, Region Jönköpings län
Född 1983

Elin har fått i uppdrag att starta upp en ny enhet för rekrytering och kompetensförsörjning som servar länets tre akutsjukhus och 400 chefer med rätt kompetens. Genom att bygga en utvecklingskultur och alltid sätta teamet först har hon snabbt blivit en mycket uppskattad chef.

 

Rebecka Hoxha Frohm
Fotograf Patrik Svedberg

Rebecka Hoxha Frohm

Projektledare, Coompanion
Född 1988

Rebecka brinner för mångfald och integration och har fått många kvinnor som står långt från arbetsmarknaden i arbete. Hon kombinerar kreativitet, entreprenörskap och strategiskt tänk i sitt arbete som projektledare och hon har tidigare både jobbat på UD och FN i Kosovo.

 

Sophia Vilhelmsson
Fotograf Patrik Svedberg

Sophia Vilhelmsson

Vd och ägare, Tellus A
Född 1995

Sophia är entreprenören som vill förändra människors beteenden och sätta miljö och klimat högre upp på agendan. Hon brinner för ”zero waste”, noll avfall, och vinner över andra genom positiv förstärkning och utan pekpinnar.

 

Helén Truong
Fotograf Patrik Svedberg

Helén Truong

Group manager, Husqvarna
Född 1990

Helén har de senaste åren utvecklat sin verksamhet med en kristallklar insikt om att kultur och beteende är det som gör skillnad. Hon har ett stort driv att kontinuerligt utveckla verksamheten vidare samtidigt som hon lyckats utveckla sin grupp till ett sammansvetsat och efterfrågat team.

 

Kristina Lasan
Fotograf Patrik Svedberg

Kristina Lasan

Vd och ägare, Yogabeat
Född 1990

Kristina har drivit upp Jönköpings största yogastudio med missionen att yoga är för alla. Hon har, trots sin unga ålder, en stark entreprenörsanda och en mogen ledarstil. Efter en expansion omsatte studion lika mycket på en månad som tidigare under ett halvår och idag finns sju anställda.

 

Amanda Sjögren
Fotograf Patrik Svedberg

Amanda Sjögren

Vice vd, Ditt café/Stigs
Född 1996

Amanda har fyra år efter studentexamen arbetat sig fram till en plats som vice VD på Sveriges största privatägda café. Hon har visat att man med höga ambitioner, stor medmänsklighet och lyhördhet redan i unga år kan bli en skicklig ledare.

 

Hanna Berglund
Fotograf Patrik Svedberg

Hanna Berglund

Department manager, IKEA
Född 1988

Hannas har både en känsla för affären och för att utveckla människor, på dryga året har hon lyckats bygga ett starkt team och får fina resultat i medarbetarundersökningar. Hon är en närvarande ledare samtidigt som affär och resultat utvecklas i en hållbar riktning.

 

Elmia samlar på olikheter

Lotta Frenssen är VD på Elmia som i år teamat ihop sig med Årets unga ledande kvinna för att hitta en VD-trainee som kan tillföra organisationen ett nytänkande och modernt ledarskap. 

Varför har ni valt att stötta ÅULK?

För Elmia är det självklart att synliggöra, utveckla och stödja duktiga ledare i regionen. Drömmen är att synen på modernt ledarskap hade kommit längre och att ÅULK därmed inte behövs. Med andra ord, istället för att prata om könsbaserat ledarskap diskuteras ledarskap som utvecklar individer och team oavsett kön / ursprung / ålder. Fakta och statistik visar hur viktigt ÅULKs arbete är för vår region – både i form av jämställdhet och situationen där marknaden ropar högt efter kompetenta medarbetare. Med jämlikhet och jämställdhet ökar utbudet av kompetens radikalt.

Hur arbetar ni med jämställdhet i övrigt?

Rätt person på rätt plats är alltid utgångspunkten i tillsättning av lediga tjänster – detta innebär att vi samlar på olikheter. Olika bakgrunder, erfarenheter och kompetenser som stärker varandra bildar ett gediget kugghjul – en drivmotor för framåtriktad utveckling – oavsett uppdrag.

Vad är de viktigaste egenskaperna hos en ledare?

God självkännedom, prestigelöshet och empati är en förutsättning för att kunna leda såväl sig själv som andra till att ta till sig av nya erfarenheter, intryck och idéer. Dessutom krävs nog en stor portion mod. Förmågan att situationsanpassa sitt ledarskap till olika individers särskilda behov, såväl som till dagliga förändringar och simultant driva ”uppdraget” mot gemensamma mål tror jag blir allt viktigare – och allt svårare – framgent. Utvecklingen kommer inte stanna av – tvärtom ökar takten.

 

 

Cybercom vill ha fler chefer som är kvinnor

Karin Fromell arbetar som recruitment and communication specialist på Cybercom i Jönköping, en ny partner till Årets unga ledande kvinna för i år.

Varför har ni valt att stötta ÅULK?

Det är ett oerhört viktigt initiativ som Cybercom självklart vill vara med och stötta. Vi vill se fler kvinnor i ledande position både i Jönköping och i Sverige och speciellt inom IT branschen, varför beslutet att gå in som partner var lätt.

Hur arbetar ni med jämställdhet i övrigt?

Cybercom har som mål att ha 30% kvinnor. Ett ganska högt uppsatt mål i en bransch som är mansdominerad. Vi deltar så ofta vi kan på aktiviteter och events som är fokuserade på kvinnor och försöker även nå ut till den yngre generationen och prata om val av tekniska utbildningar.

Vilka tycker du är de viktigaste egenskaperna hos en ledare?

En bra ledare är en person, kvinna eller man, som är rättvis, tydlig och engagerad. Det är också viktigt att en ledare kan delegera och kommunicera.

PwC fokuserar på jämställdhet och mångfald

Ett av de nya företag som stöttar Årets unga ledande kvinna i år är revisionbyrån PwC i Jönköping! Vi ställde några frågor till Frida Wengbrand som är partner och kontorschef.

Varför har ni valt att stötta Årets unga ledande kvinna?

ÅULK är ett viktigt engagemang eftersom vi ännu inte har en jämställd situation fullt ut i näringslivet. Det är därför viktigt att vi lyfter fram förebilder och utmanar beslutsfattare i frågan. Näringslivet har som uppgift att öppna dörrarna och vara möjliggörare, men det är lika viktigt att inspirera unga kvinnor till att själva ta plats.

Hur arbetar ni med jämställdhet i övrigt?

På PwC är jämställdhet och mångfald två av våra viktigaste fokusområden. I hela vår kedja, dvs från rekrytering, hur vi bemannar våra team, hur vi tillsätter chefsroller, specialistroller och övriga interna roller, så har vi jämställdhet och mångfald som en viktig del av processen. Alla våra ledare utbildas löpande i frågorna och vi har vävt in tydliga mål i våra affärsplaner och individuella målplaner. Revisionsbranschen har vissa utmaningar när det gäller jämställdhet på till exempel delägarnivå, även om vi börjar se att vårt långsiktiga arbete ger resultat i dessa frågor.

Vi har givetvis en jämställds- och mångfaldspolicy och denna genomsyrar vårt arbete och hur vi utvärderar oss själva. Jag som chef får exempelvis två gånger om året sitta ner tillsammans med vår Human Capital och bli utmanad på allt från organisatoriska strukturer, lönenivåer och annat utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Alla eventuella frågor måste följas upp och förklaras. Detta är oerhört nyttigt och ger ett annat perspektiv på frågorna. Jag tror att det är viktigt att man som organisation jobbar aktivt med dessa frågor och sätter dem högt på agendan tills vi ser en förändring. Om man gör som man alltid har gjort så kommer man att få samma resultat som man alltid har fått. Det är därför chefer och ledare behöver vara modiga och utmana gamla sanningar när man till exempel tillsätter nya chefsroller eller rekryterar.

Vad är de viktigaste egenskaperna hos en ledare?

Att vara modig, att vara en engagerad inspiratör och att tro på att alla människor gör sitt bästa. Andra viktiga egenskaper är att vara lösningsorienterad, förmågan att kunna fatta snabba beslut och att fokusera på åtgärder (inte fastna i förklaringar och ”alibin”).

Elmia söker VD-trainee genom Årets unga ledande kvinna

Vi på Årets unga ledande kvinna är otroligt glada över att Elmia söker en VD-trainee i samarbete med oss. Det betyder att en av förebilderna på nästa års lista kommer få möjlighet att under ett par månader boosta sitt CV samtidigt som hon ger VD Lotta Frenssen och resten av organisationen chans att ta del av nytänkande ledarskap.

Lotta Frenssen har varit VD på Elmia 1,5 år och är den som tagit initiativet till att ta in en duktig ledare som får gå bredvid henne via Årets unga ledande kvinna. Upplägget är ett dubbelt mentorskap där Lotta bidrar med sin erfarenhet och där traineen aktivt bidrar till att utveckla ledarskapet i organisationen.

– Personen som slutligen får uppdraget kommer få ett par intensiva månader där verksamhetsutveckling, kompetensförsörjning, prioritering och beslutsfattande kommer vara en del av vardagen, fortsätter Lotta Frenssen.

Alla nominerade får möjlighet att söka traineeplatsen på Elmia och motivera varför personen bli den utvalda. Du kan nominera här.

Ny omgång av Årets unga ledande kvinna

För fjärde året i rad ska Årets unga ledande kvinna utses, en satsning för att på sikt bidra till att fler kvinnor återfinns på ledande positioner. Jönköpings län är fortfarande sämst i landet när det kommer till antalet kvinnliga ledare.  Jönköpings län ligger i botten i statistiken med kvinnor på endast 28% av chefsposterna*, bland de 50 största bolagen finns fortfarande endast 2 kvinnliga vd:ar** och länet är även Sverigesämst vad gäller andelen kvinnor i bolagsstyrelser, 17%***.

Under föregående tre år har totalt 78 kvinnor valts ut till listan Årets unga ledande kvinna, en lista som med denna omgång kommer växa med ca 25 nya namn. Förra året utsågs Filicia Björkman, enhetschef inom äldreomsorgen i Jönköpings kommun, till högsta vinnare. Nu har det blivit dags att utlysa priset igen.

– Så länge siffrorna inte förändras så behövs initiativet, säger Ida Rydh, projektledare. Vi ser också att vi för varje år har fått ett ökat antal nominerade med riktigt vassa cv:n. Vi ser också att fler organisationer ställer sig bakom initiativet.

Alla kan nominera sina förebilder

https://aretsungaledandekvinna.se kan allmänheten från och med 3 oktober och fram till och med den 18 november nominera kvinnor under 35 år som bor i länet. Därefter påbörjas gallringsarbetet och under februari 2018 kommer en lista på ledarförebilder att publiceras. En av dessa vinner högsta pris, en inspirationsresa och ett årskort hos Friskis och Svettis. StyrelseAkademien kommer dessutom dela ut ett specialpris, en styrelseutbildning, till den förebild på listan som visar störst potential att vara med och bidra till att öka andelen kvinnor i länets styrelser.

Ridsporten i Jönköping initiativtagare

Bakom initiativet står Ridsportalliansen Jönköping, en sammanslutning av ridklubbarna Jönköpings Fältrittklubb, Vissmålens ridklubb, Ölmstad Rid- och Körsällskap, Bankeryds ridklubb och Volt ryttarförening. Ridsporten är bevisat skickliga på att fostra ledare och eftersom majoriteten av de som utövar ridsport är tjejer och kvinnor, har ridsporten alltså en god förmåga att utveckla framtidens ledande kvinnor. Utmärkelsen vänder sig dock brett, till alla typer av ledare.

Om projektet

Årets unga ledande kvinna syftar till att öka jämställdheten bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder. Initiativtagare är Ridsportalliansen Jönköping och satsningen förverkligas genom stöd av Poolia, Hall Media, Combitech, Saab, IKEA, Jönköping University Länsförsäkringar Jönköping, Jönköping Energi, Länsstyrelsen i Jönköpings län, HSB Göta, PwC, Cybercom, Elmia, Jönköpings kommun, Yellon, Science Park, Fotograf Patrik Svedberg, StyrelseAkademien och FC-gruppen.

Källor

*Ledarnas jämställdhetsbarometer 2015:
https://www.ledarna.se/globalassets/rapporter/jamstalldhet/jamstalldhetsbarometer_2015.pdf

** Ledarnas jämställdhetsbarometer 2017

https://www.ledarna.se/globalassets/dokument/jamstalldhetsbarometer-2017-tiden-gar-attityder-bestar.pdf

*** Dagens Industri

https://www.di.se/nyheter/gubbvaldet-haller-i-sig-i-aktiebolagen/

 

Filicias vinnarresa med fokus på hållbart ledarskap

Filicia Björkman vann högsta pris i Årets unga ledande kvinna 2017 där ett av priserna var att åka på en inspirationsresa för att utveckla sitt ledarskap. Filicias val föll på en kombinerad yoga- och ledarskapsresa i Italien där fokus låg på att komma till insikt och hitta redskap för att som ledare i en föränderlig värld lyckas hålla själv. Här delar Filicia med sig av vilka konkreta verktyg hon tar med sig hem.

Utbildningen hölls i vackra Italien vid Gardasjön på ett kloster. Miljön gjorde det nog än bättre med avskalad och enkel miljö, utan tv och internet (förutom den du har på din mobiltelefon). Detta gav utrymme för mycket reflektion och landa i det som hänt under dagen. Totalt var vi fyra deltagare vilket gav god kvalité med djupa diskussioner och tid för varandras berättelser.

En intressant start, där vi alla deltagare möttes på terrassen och klokt val att våra kursledare var att vi inte fick presentera oss för varandra med mer än namn. I efterhand förstår jag vitsen då vi inte med varandras titlar och bakgrunder kunde skapa fördomar och uppfattningar om varandra utan blev än mer tvungna att lyssna och ta in när den andre berättade om sina tankar om sitt arbete.

Daglig yogaövning.

Fokus under dagarna var action, reflection, learn. Vi fick genomföra olika övningar för att sedan lämnas i utrymme att reflektera och förhoppningsvis ta med sig en insikt och lärdom efteråt. Varje morgon startade vi med yoga och lät kyrkklockorna ringa in dagen. Det blev något mentalt fint med det där i slutet av veckan. Vi avslutade också varje dag med yoga i lunden och lyssnade på klockorna som ringde ut dagen. Få börja en ny dag, och lämna en dag för att vila och välkomna nästa dag som har nya möjligheter.

Första dagen fick vi arbeta utifrån ett hjul. I mitten av hjulet hade vi syftet, sedan hade vi ledarskap, vision, gemenskap & sammanhang samt organisering/management. I samtliga delar ingår relationer och kommunikation, exempelvis för att utveckla en gemenskap behöver du kommunicera och utveckla relationer. Utanför hjulet har du omgivningen som består av individen, gruppen och organisationen som påverkar och påverkas av hjulet. Hjulet var ett intressant verktyg vi tog med oss under veckan, bland annat skulle vi identifiera vilket område som var vår styrka och var vi kände att vi hade oss som minst. Vi fick också föra diskussioner och reflektera kring hur stor del av varje pusselbit vi har i vårt arbete, hur stor del vi önskar varje del får och hur vi kan väva in alla delar när vi kommer hem. För mig betydde hjulet mycket, att planera in i min kalender min management/planeringstid för att inte planera konstant hela tiden då och då. Att skapa utrymme för visionen och syftet och låta de tar större plats för att veta vart vi ska och vart vi är på väg. Vi återkom till hjulet under hela veckan att reflektera kring vårt syfte, ledarskap, vision, gemenskap och management både i arbetsliv och privatliv.

Vandring uppför berget i tyst reflektion.

Under resan pratade vi mycket om kroppen och själen, vad som behövs för att vara i balans. Jag fick lära mig ett nytt uttryckt under yogaklassen som fokuserade mycket på återhämtning, som nog är ett av de starkaste verktygen jag tog med mig hem – ahimsa. Att vara snäll mot andra, men också dig själv. För mig har det betytt att delvis skanna av min kropp dagligen, hur mår jag idag, vad orkar jag idag. Det kanske inte är läge att ta ett tufft samtal om jag inte mår bra och är i balans, det finns risk att det samtalet slutar i något mindre bra. Är jag i balans kan jag styra samtalet mer medvetet och möta upp individen jag möter bättre. Ylva pratade också om att såklart ska vi göra ett bra jobb och prestera väl, men måste vi vara skit bäst bäst i vårt arbete? Att ahimsa/vara snäll mot sig själv och inte pressa sig till 200 % i allt, för då orkar du inte i längden.

En dag spenderade vi på vandring med tre olika delar, i första delen skulle vi reflektera kring dåtid både i privat och arbetsliv hur det påverkat oss. Vi vandrade en tyst vandring och fick sitta ned och dela våra tankar. I nästa del fokuserade vi på nutid, vart befinner vi oss idag. Och i sista delen vart vill vi framåt.

När vi nådde toppen möttes vi av denna fantastiska utsikt!

En av de intressantare uppgifterna vi fick var att kartlägga varandras arbeten två och två. Vi skulle måla upp vilka aktörer vi integrerar med i våra arbeten vilket gav mig en stor insikt vart jag kan/behöver lägga min energi.

Veckan avrundades med att reflektera hur vi ska göra när vi kommer hem, vad vi behöver justera/ändra på. För min del har det handlat om att planera in managementtid i min kalender, fortsätta lyssna på min kropp dagligen och vad den säger samt även fokusera på att få in återhämtning i arbetet.

Jag är otroligt glad och tacksam över att ha fått göra denna resan. Få möta dessa fantastiska människor och komma till insikt med så mycket om mig själv och mig i mitt arbete. Hur jag ska ta hand om mig själv och strukturera mitt arbete för att hålla i längden och på så vis vara det bästa stödet och hjälpen för mina medarbetare. Som en klok deltagare sa Med en stabil stomme kan du hantera när det blåser.

Sista kvällen satt vi nere vid Gardasjön och bara njöt av en underbar tillvaro och fantastisk resa

Stort tack Helena på Yogaakademien & Ylva på May Strategies för ett otroligt utvecklande och insiktsfull vecka. En resa som alla ledare skulle få möjlighet att göra.

Hälsningar

Filicia Björkman

Eva Skogeryd skickar en hälsning från Malaga


Högsta vinnaren av Årets unga ledande kvinna 2016, Eva Skogeryd, har i april varit i Malaga på inspirationsresa. Det var ett av de priser hon fick och syftet var att lyftas och inspireras i sitt ledarskap på en annan plats än hemma i vardagen. Som en av de högsta cheferna på IKEA Torsvik och småbarnsmamma är vardagen full, men resan har givit henne möjlighet att hitta sitt fokus och verktyg för att bli en ännu bättre ledare. Här är hennes rapport.

När jag vann en inspirationsresa så funderade jag länge på vad jag skulle välja för resa. Skulle jag välja seminarium i pulserande New York? Skulle jag välja spännande företagsbesök i någon intressant stad? Vad skulle jag göra? Vad behöver jag och vad är inspiration för mig?

Jag valde till slut en inspirationsresa till Malaga med fokus på mindfulness samt stärkande och återuppbyggande yoga. 

När jag pratar om ledarskap så brukar jag påtala att man måste kunna leda sig själv innan man kan leda andra. Det är svårt att kunna leda och fokusera på andra om man inte mår bra eller kan leda sig själv. Som småbarnsmamma och som ledare är tiden knapp för mig själv och jag kände att mitt behov just nu är att tanka energi, få inspiration, återhämtning och verktyg att ta tillbaka in i vardagen. 

Jag tillbringade fyra dagar på ett yogaresort i bergen utanför Malaga. Dagarna bestod av två långa yogapass. Det första yogapasset gjordes innan frukost och fokus var på stärkande yoga, ett fantastiskt sätt att starat dagen på. Att få avsluta dagen med mindfulness och återuppbyggande yoga gjorde mig avslappnad ut i fingersptsarna och jag somnade som en stock på kvällen.

Måltiderna bestod av hemlagad, vegetarisk, ekologisk mat som lagades med ett stort hjärta. Retreatet låg mitt i vacka böljade berg där avocadoträd samsades med mango, olivträd och citrusfruker och detta präglade den mat vi fick. Dessutom var det jordbubbssäsong! 

Fritiden mellan yogapasen och måltiderna spenderades med vandring i bergen och besök i kringliggande pärlor Nerja och Frigiliana. Ett fantastisk vackert landskap och pittoreska byar.  

Jag vill tacka för att jag fick denna fantastiska möjlighet och få denna upplevelse, som jag annars inte hade fått! Mitt mål blev uppfylld, jag kom tillbaka med energi, inspiration och verktyg att ta med mig in i vardagen.

Hälsningar Eva