Av totalt 120 nominerade ledare i Jönköpings län var det till slut Agnesa Selmani, gruppchef på IKEA Torsvik, som utsågs till Årets unga ledande kvinna 2020. En titel hon mottog med både förvåning, stolthet och ära – och som hon sedan dess arbetat för att utveckla ytterligare.

När mailet om att Agnesa blivit nominerad damp ner i inkorgen trodde hon först att något blivit fel. Men icke då.

Jag frågade min chef om det stämde, som var superglad för min skull. För mig kändes det så himla häftigt att ha blivit nominerad – det var en stor vinst i sig.

Men det skulle knappast stanna där för den unga ledarförebilden. Vid en digital prisceremoni tidigare i år var det just Agnesa som korades till den slutliga vinnaren av Årets unga ledande kvinna 2020.

Jag var chockad, mållös och så tacksam! Alla som var med på listan var helt fantastiska. Det är så svårt att beskriva känslorna med ord när det var mitt namn som ropades ut. Såhär i efterhand har det gjort att jag vågat tro ännu mer på mig själv.

Tvingades tidigt att växa upp och ta ansvar

Det går inte att undgå att Agnesa har ett driv och engagemang utöver det vanliga. Enligt henne själv har drivet alltid funnits där, faktiskt ända sedan hon var liten. Vägen dit hon är i dag har dock inte alltid varit lättrampad. Snarare tvärtom. I ung ålder var det ett flertal händelser som krävde att Agnesa behövde axla mycket ansvar, och som även fick henne att inse att vill man uppnå ett mål – ja då gäller det att jobba hårt för det.

Runt tonåren så hände det väldigt mycket i mitt liv som gjorde att jag fick växa upp tidigt och ta stort ansvar, både för mig själv och min yngre syster. Redan då kände jag att jag ville ha ett bra liv och bli självständig. Oavsett hur tufft det var eller hur det påverkade mig så har det alltid funnits en stark vilja att överleva. Därför har jag alltid haft stora mål i livet.

Att jobba aktivt med ledarskap blev en ögonöppnare

Nu är det sex år sedan Agnesa sökte sig till IKEA Torsvik där hon snabbt uppmärksammades för sitt driv och förmåga att alltid se förbättringspotentialer. Men att jobba med just ledarskap var något som hon fram till dess inte tänkt på tidigare.

Ledarskap var helt nytt för mig! På IKEA jobbar du med människorna och ser medarbetarnas styrkor och utvecklingsmöjligheter. När jag fick ett team som såg mig och gav mig tid, då blev det något helt annat.

Foto: Day Fotografi.

På IKEA har Agnesa fått möjlighet att jobba med sitt ledarskap och även utveckla det vidare, vilket hon är väldigt tacksam för.

Är det något vi gör riktigt bra på IKEA så är det att jobba aktivt med våra medarbetare. Vårt sätt att skapa utrymme för att det är okej att göra misstag och i stället tänka ”vad lärde vi oss av detta och hur går vi vidare” – det är jag stolt över.

”Jag vill lyfta det som mina medarbetare redan är bra på”

I sin roll som chef tänker Agnesa mycket på framtiden och arbetar därför långsiktigt.

Jag vill att mina medarbetare ska må bra och jag vill hjälpa dem att nå sina mål. Hade jag inte gjort det i min roll som chef, så hade jag inte gjort mitt jobb som ledare. Som chef tror jag att det är lätt att fastna i ”det här behöver du utveckla och det här behöver du bli bättre på”. Om jag i stället lyfter det som mina medarbetare är bra på så tror jag att det ger mer tillbaka.

Så skulle fler ledare våga ta steget

Vad ska hon bidra med? Hon är ju så ung och oerfaren”. Detta var attityder som Agnesa kände av när hon först klev in som ledare i ung ålder. I framtiden vill hon därför arbeta vidare för att slopa fördomar om ledarskap – och i stället få fler att våga tro på sig själva.

Tyvärr har människor lätt för att prata ner personer, vilket leder till att många inte vågar ta klivet att våga utvecklas. I stället för att kväva drömmar måste vi låta människor få blomma ut, våga vara modiga och utmana sig själva. Då tror jag att det skulle dyka upp fler ledare, och att vi skapar bättre förutsättningar för samhället att utvecklas.

Men hennes egna mål slutar inte där.

Jag vill fortsätta jobba med ledare och vara på en plats där jag känner att jag kan skapa förutsättningar för ett fantastiskt ledarskap. Vara i forum där man får chansen att utvecklas med människor. Att kunna inspirera andra. Det är målet med framtiden, avslutar Årets unga ledande kvinna 2020.