Årets blivande styrelsetalang

Bland dem som kvalificerar sig listan utser Styrelseakademien Jönköping vem som tilldelas utmärkelsen Årets blivande styrelsetalang. Personen behöver inte tidigare ha erfarenhet av styrelsearbete eller jobba inom någon särskild typ av företag eller organisation för att vara aktuell för denna utmärkelse. Erfarenhet, kunskap och intresse för styrelsearbete är vad som premieras och genom utmärkelsen kan vinnaren få en inblick i – och erfarenhet av – hur styrelsearbete fungerar i praktiken.

Kriterier

För att kunna vinna krävs att personen:

  • Har erfarenheter som bidrar till att utveckla bolaget som hon adjungeras till.
  • Besitter strategisk förmåga och har strategisk kompetens som behövs i bolaget. 
  • Visar affärsmässighet och förmåga att sätta sig in i bolag och förstå deras affär, bransch och utmaningar.
  • Har kunskap om/intresse för näringslivet.

Isabela Lucas, vinnare av Årets unga styrelsetalang 2022, tar emot sitt pris på en scen.

Vad vinner Årets blivande styrelsetalang?

Utöver priserna som alla på listan får ta del av vinner Årets blivande styrelsetalang:

  • Styrelseutbildningen Rätt Fokus (SME) inkl. styrelsecertifiering samt ett års medlemskap i Styrelseakademien (värde: 17 800 kr)
  • En adjungerad styrelseplats i ett av Entreprenörinvests intressebolag.
  • Ett årskort på Friskis (värde: 5000 kr)

Varför delar vi ut den här utmärkelsen?

Även när det gäller andelen kvinnor i styrelser ligger Jönköpings län i botten av statistiken, visar Almis Styrelsekartläggning från 2023. I Jönköpings län ligger andelen kvinnor på 16 procent. Bäst i Sverige är Södermanlands län med 24 procent. Enligt Almis kartläggning når vi jämställdhet i styrelserummen år 2053.

Siffrorna visar på en mycket långsam ökning av andelen kvinnor både på vd-posterna och i styrelserummen, men det finns ljuspunkter.

Forskning visar att lönsamhet och omsättningsökning är signifikant högre i företag som har jämställda styrelser, men att bryta igenom gamla föreställningar tar tid. Sveriges konkurrenskraft bygger på att vi tar tillvara alla människors kompetens och kreativitet.

Almis Styrelsekartläggning 2023

Vi tycker att siffrorna talar för sig. Och de säger att det är självklart att vi ska jobba för att snabba på utvecklingen mot jämställdhet i styrelserummen.

Ett porträttfotot på Hanna Aspklint, styrelseledamot i StyrelseAkademien Jönköping

Utmärkelsen Årets unga styrelsetalang är en hjärtefråga för oss på StyrelseAkademien. Vi vill förändra siffrorna och inspirera till ett värdeskapande styrelsearbete med en jämlik sammansättning. 

Hanna Aspklint, StyrelseAkademien Jönköping