Av 141 nominerade var det Isabela Lucas, kvalitets- och hållbarhetsansvarig på HAGS Aneby AB som kammade hem titeln Årets unga styrelsetalang 2022. Utmärkelsen har betytt mycket för Isabela som berättar att det bland annat genererat nya möjligheter i karriären för att ta nästa steg som styrelseledamot.

När Isabela såg mejlet om att hon blivit nominerad i inkorgen tänkte hon först att det var skräppost eller spam, men så var inte fallet. När ljuset gått upp för henne att det faktiskt var någon som hade nominerat henne till utmärkelsen blev hon väldigt glad.

Jag började fundera på vem som hade nominerat mig och det kändes nästan som att jag drömde. Det kom så lägligt för det var en period i livet med både positiva och negativa nyheter. Livet kändes väldigt intensivt – som en karusell. Med nomineringen kände man sig uppskattad och blev mer motiverad att gå vidare och förverkliga mina mål. I karriären behöver man ibland en bekräftelse om att allt jobb gör skillnad och skapar värde för verksamhetens framgång.

Isabela Lucas står med armarna i kors och ler.
Isabela Lucas, kvalitets- och hållbarhetsansvarig på HAGS Aneby AB, kammade hem titeln Årets unga styrelsetalang 2022.

”Ett minne för livet”

Men för Isabela slutade karusellen inte snurra vid nomineringen, tvärt om, det var bara början. Det var just Isabela som tidigare i år kammade hem priset och kunde titulera sig som Årets unga styrelsetalang 2022 och blev tilldelad en plats som adjungerad styrelseledamot i Work Systems styrelse. Isabela berättar att hon blev otroligt chockad och att hon ser tillbaka på utmärkelsen och tiden tillsammans med de andra förebilderna som ett minne för livet.

Jag trodde aldrig att jag skulle vinna utmärkelsen Årets unga styrelsetalang 2022 med så många fina förebilder som konkurrens. När jag hörde mitt namn och alla i rummet började att applådera, så stannade plötsligt tiden för mig. Jag tycker att alla fina förebilder som finns med på listan i år, från tidigare- och kommande år alla är vinnare.

”Utmärkelsen har inneburit ny kunskap och nya möjligheter”

Utmärkelsen har betytt mycket för Isabela. Hon berättar att den inneburit ny kunskap och nya färdigheter och att Årets unga styrelsetalang inneburit nya möjligheter i karriären för att ta nästa steg som styrelseledamot. Hon berättar även att utmärkelsen och den adjungerade platsen som styrelseledamot i Work Systems styrelse öppnat nya dörrar för att nätverka samt träffa styrelseförebilder i Jönköpings län, med målet att tillsammans, med rätt kunskap, beslut, investeringar och mål kunna göra framsteg för ett mer hållbart samhälle.

Min största önskan var och är att kunna styra hållbarhetsfrågor på ett bättre sätt i styrelsearbete samt att de ska finnas med i protokollet på varje styrelsemöte. Mina tidigare erfarenheter var att samarbeta med styrelser, nu har jag lärt mig grunderna och är certifierad styrelseledamot genom StyrelseAkademiens utbildning Rätt Fokus. I praktiken som adjungerad styrelseledamot i North Castles dotterbolag Work System, fick jag möjlighet att utbyta erfarenheter med en professionell styrelse. De har redan börjat sin hållbarhetsresa och tillsammans har vi hittat nya perspektiv, strukturerat hållbarhetsarbetet och med både små och stora steg är dem på rätt väg.

Årets unga ledande kvinna finns till för att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att bli framtidens ledare. Isabela berättar att hennes största ledarförebilder finns bland nära och kära, i hennes familj.

Jag tycker att det är svårt att välja en, för det finns många fina pionjärer och förebilder av kvinnor i historien som har kämpat för jämställdhet. De som är och har varit mina närmaste förebilder är alla kvinnor i min familj som jag ser upp till. De alla är utbildade till allt från läkare, ingenjörer, advokater eller är egenföretagare som vågat följa sina drömmar.