Inför att en ny omgång av Årets unga ledande kvinna skulle starta valde Wesslau Söderqvist Advokatbyrå (WSA) att gå in som partner till initiativet.

Jennie Eklund, kontorschef och advokat på WSA, berättar att hon haft span på och även följt initiativet under flera års tid, men att det var först nu som frågan att engagera sig kändes mogen.

”Jag är alldeles övertygad om att det finns så mycket outnyttjad kompetens som vi behöver lyfta fram”

Genom att gå med som partners vill WSA vara med och bidra till förändring, något som Jennie brinner extra mycket för:

Det bottnar i en väldigt viktig fråga, något som jag själv brinner för som kvinna i en ganska mansdominerad bransch. Kan vi på WSA, vara med och belysa en grundproblematik, som inte går att blunda för när man läser statistiken över antalet kvinnliga ledare och styrelseledamöter i regionen, visa vårt engagemang för initiativet och kvinnorna på listan och därmed bidra till förändring och utveckling av affärslivet – så är vi stolta över att kunna vara med och påverka. Det finns så himla mycket kompetens som måste lyftas fram! Jag tror att det är en fråga om mod; att våga släppa in en yngre kvinna i styrelserummet; att våga rekrytera en ung kvinna till en ledande befattning. Jag vågar påstå att om man vågar är fördelarna många. 

Framtidsplaner ska inte behöva grusas

Jennie berättar att inom juristbranschen är det många unga tjejer som studerar juridik, därefter tar examen och sedan börjar sin karriär på en advokatbyrå. Däremot är det inte lika många som stannar kvar eller blir delägare.

Mycket tror jag ligger kvar i gamla strukturer; att när den kvinnliga advokaten till exempel går på föräldraledighet så blir hon också omsprungen i sin karriär. För mig är det en hjärtefråga att driva en advokatbyrå med mål och värderingar som inte krokar arm i hur det varit tidigare. I stället kan vi påverka och bidra till förändring. Möjligheterna och förutsättningarna för utveckling och karriärbyggande ska vara lika för man respektive kvinna, det är en självklarhet för oss på WSA.

”Vi vill vara med och lyfta frågan om kvinnliga unga ledare”

Att vi går in som partner visar att vi som advokatbyrå och arbetsgivare tycker att denna fråga är viktig, och det är viktigt för oss, att vara en modern och attraktiv arbetsgivare – både nu och i framtiden. Genom att vi visar vårt engagemang för Årets unga ledande kvinna visar vi att vi vill vara med och lyfta frågan om kvinnliga unga ledare.