”Jag tycker detta är ett fantastiskt initiativ och tycker det är så härligt nu när mina sociala medier fylls av bilder med kvinnliga ledare! Jag blir stolt över alla driftiga kvinnor runt mig. När jag såg er kampanj började jag reflektera över porträtten, flera av poserna hade man aldrig sett en manlig chef göra och att fota manliga chefer utan skor på ett stort tygstycke känns inte troligt. Fanns det ett medvetet val kring detta?”

Först och främst så uppskattar vi verkligen att få frågan. Vi tycker att det är superviktigt att bolla dessa frågor – även om det inte finns några rätta svar så gör diskussionen oss klokare. Genom att ta upp olika perspektiv kan vi tillsammans öka vår kunskap, och därmed möjligheten att göra medvetna val.

Det var absolut ett medvetet val att fotografera bilderna på det här sättet. I det här sammanhanget tycker vi att det finns flera perspektiv att tänka på. När det gäller att visa ledare eller chefer som är kvinnor så porträtteras dessa ofta på ett typiskt manligt sätt (se skärmdumpen från bildgooglingen ”kvinna chef” nedan). Armar i kors, nästan alltid kostym eller kavaj, ofta tuff uppsyn, sittandes bakom ett skrivbord.

stereotypa bilder på chefer som är kvinnor

Vi tycker att det är viktigt att förmedla att du inte behöver vara eller se ut på det sättet för att vara en ledare. Att ledare inte är lika med man eller manlig. Och för att vara en framgångsrik chef behöver du inte anpassa dig efter dem som är chefer idag (det vill säga: flest män). Vår tanke med den här fotograferingen var att göra mer personliga och avslappnade porträtt som utgår från individen. Tittar vi på resultatet ser vi också att många av årets bilder är ganska olika. Några sitter på golvet utan skor, några ler stort, några är allvarliga och någon står med armarna i kors.

Att vända på perspektiven och tänka ”hur hade det här sett ut med en man/kvinna” är ett jättebra verktyg när det kommer till gestaltning av människor. I det här sammanhanget tycker vi dock också att det säger något att vi ser det manliga sättet som ”det rätta”. Att det ”manliga” sättet att fota en chef är rätt, och att det som sticker ut –  till exempel att fota ledaren utan skor, sittandes på golvet – är fel.

Allra helst hade vi kanske velat fotografera personerna i miljöerna där de agerar som ledare, men det var inte praktiskt möjligt. Vi tycker att det inom årets bilder ryms en större variation, där mottagaren får en glimt av ledarnas personlighet som är inspirerande och uppfriskande – men vi har också full respekt för att det inte tolkas så av alla som möts av vår kommunikation. Vi är alla olika och om vi utgår från oss själva – vilket vi ju gör i de flesta sammanhang, på gott och ont – så vill olika personer porträtteras på olika sätt. Vi värderar inget sätt som bättre eller sämre. Bara olika.

För att få ett annat resultat än det vi är vana vid måste vi göra saker annorlunda. Att göra saker annorlunda kan kännas både konstigt och svårt – men det betyder inte att det är fel. Nu kör vi, tillsammans!