Ny satsning ska lyfta fram fler ledarförebilder

Årets unga ledande kvinna

Enligt Ledarnas Jämställdhetsbarometer 2015 är 28% av cheferna i Jönköpings län kvinnor. Som ett led i arbetet med att öka jämställdheten bland länets ledare, lanseras nu initiativet Årets unga ledande kvinna. Utmärkelsen syftar till att lyfta fram fler ledarförebilder som är kvinnor.

Jönköpings Fältrittklubb är initiativtagare och projektleder satsningen. Ridsporten är nämligen bevisat skickliga på att fostra ledare och eftersom majoriteten av de som utövar ridsport är tjejer och kvinnor, har ridsporten alltså en god förmåga att utveckla framtidens ledande kvinnor.

– I den här satsningen går vi dock ut brett. Vi vänder oss givetvis även till de som inte är en del av ridsporten, säger Kicki Alm som är ordförande i Jönköpings Fältrittklubb. Vi är glada över att lansera det här initiativet i tätt samarbete med företag och organisationer som också ser behovet av förändring.

Vill lyfta fram fler ledarförebilder

Aktörerna bakom den nya utmärkelsen efterlyser nu alltså inspirerande ledare i Jönköpings län. På www.aretsungaledandekvinna.se kan allmänheten fram till och med den 11 december tipsa om personer. Därefter påbörjas juryarbetet och under februari 2016 kommer en lista på totalt 30 ledarförebilder att publiceras. En av dessa vinner högsta pris, en inspirationsresa som planeras i samråd med projektets aktörer.

– Vi vill se fler kvinnor i ledande befattningar, vi vill utmana näringsliv och organisationer att tänka nytt och framförallt bidra till att lyfta fram fler förebilder, säger Helena Nordström som är projektledare för satsningen på ideell basis.

Göran Hägglund en del av juryn

Juryn består av representanter från näringsliv och offentlig sektor. I juryn ingår bland andra tidigare partiledare Göran Hägglund.

Även andra kända personer ställer sig bakom satsningen, däribland äventyraren Renata Chlumska och entreprenören Anna Bråkenhielm som är tidigare VD på Strix och grundare av affärsmagasinet Passion for Business.

– Årets unga ledande kvinna är ett konkret sätt att lyfta fram ledarförebilder som är kvinnor, något vi behöver mer av både i mitt tidigare hemlän Jönköping och i övriga landet, säger Anna Bråkenhielm.

Om projektet

Årets unga ledande kvinna syftar till att öka jämställdheten bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder. Initiativtagare är Jönköpings Fältrittklubb och satsningen förverkligas genom stöd av Jönköpings-Posten, Företagarna Jönköpings län, Poolia, Jönköping Energi, Jane Jkpg, HSB Göta, John Bauer Hotel, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Placebrander, Jönköpings kommun, Handelskammaren Jönköpings län och Anna Hållams Foto. Överskottet av sponsorintäkterna går tillbaka till Jönköpings Fältrittklubb, som är en del av samhället som är bevisat skickliga på att fostra ledare. Medlen kommer att användas till ledarutveckling, ungdomsledarutbildning, övriga ledarinsatser samt att skapa en mötesplats för andra klubbar i regionen.

Mer information

Om utmärkelsen

Frågor och svar

Ledarnas jämställdhetsbarometer 2015