Ingegerd Bynert är systemvetaren som blev ledarskapscoach. Efter att ha jobbat på Combitech i 20 år, främst med teknik, jobbar hon i dag heltid med ledarskaps- och teamutveckling för personal och kunder över hela landet.

Sedan några år tillbaka har Combitech ett utbildningsprogram som erbjuds till alla ledare inom bolaget. Tillsammans med en kollega jobbar Ingegerd med att coacha kollegor i ledarskapsfrågor och att bygga upp Combitechs externa erbjudande inom ledarskaps- och teamutveckling.

Coachning borde inte vara valbart

Men det är inte alla som ser nyttan med coachning som verktyg för att utveckla individer och ledare.

Det finns en förlegad mentalitet kring coachning. ”Behöver du sådant?” har jag fått höra fler än en gång. Allra tuffast är det att prata med äldre generationers manliga chefer, högt upp i hierarkin – men förstår de vad effekten kan bli, så kan det göra underverk. Yngre generationer har på ett annat sätt fått med sig att prata om känslor. Coachning borde inte vara valbart – säger jag som ser nyttan med det.

Porträtt av Ingegerd Bynert, ledarskapscoach på Combitech i Jönköping

Combitech har varit partner till Årets unga ledande kvinna sedan starten 2015. Ingegerd har nominerat flera av sina kollegor – bland andra Pernilla Wetter som tog plats på listan 2018. I år var individuell coachning en del av priset för Era Gerguri, som i mars utnämndes till Årets unga ledande kvinna 2019.

Jag har följt projektet sedan start, och är glad att vi genom Combitech kunnat gå in och stötta vinnaren med något vi verkligen brinner för. Att unga ledare får jobba med sig själva är SÅ viktigt! De ska hålla länge och livet innehåller många delar som ska balanseras. Och när det gäller Era – vilken kvinna! Jag är så imponerad av henne. När vi träffades kände vi likadant – vi hittade varandra direkt.

Att matcha med varandra menar Ingegerd är en nödvändighet för en lyckad coachrelation.

I coachsituationen måste båda parter vara ödmjuka. Klickar man inte måste man våga bryta och byta. För att hitta saker att jobba vidare med behöver båda våga öppna upp.

Finns det några situationer som är särskilt svåra i rollen som coach?

Det är alltid jobbigt att se människor ha det tufft. Men något jag lärt mig är att alla har mycket mer potential och kraft än vad de tror. Som coach handlar det inte om att ge svar – utan att ställa rätt frågor. Ibland behöver saker bara sägas högt för att kunna sorteras. Att få se en person komma på ”det har jag inte tänkt på!” och inse att det är hen själv som kommer på lösningen – inte jag som coach. Det är DET som gör mitt jobb så roligt och meningsfullt!

Alla är speciella – ingen är unik

Ingegerd möter många olika typer av ledare i sin roll som coach. Finns det några utmaningar som nästan ALLA ledare ställs inför?

Inte helt självklart. Men gemensamt är ofta att personen har ett begränsande mönster som kräver arbete för att förändra. Alla har sin resa att göra. När jag kommer ut till ett företag möts jag ALLTID av frasen ”vi har en väldigt speciell situation”. Ofta är de jag träffar ganska väl medvetna om sina utmaningar – men vet inte hur de ska lösa det. Alla har en tolvåring inom sig som är sjukt osäker. Ingen är unik, utan vi tänker nog alla någon gång att ”så här känner ingen annan”. Vi har alla saker vi kämpar med – oavsett erfarenhet och titel.

Ingegerd Bynert står framför en presentation som visar ett verktyg hon använder i sin ledarskapscoaching

Tre tips till dig som står inför din första ledarskapsutmaning

  1. Våga ta hjälp! Jag tror att coachning och att ta hjälp utifrån gör jättemycket. Hitta någon som kan sortera dina tankar. Vissa klarar att göra det själv, men reflektion kräver tid. Boka in tid för att lyfta blicken – och fundera och reflektera. Gör det själv eller tillsammans med någon du har förtroende för.
  2. Årets unga ledande kvinna är ett toppenbra ställe att leta efter en mentor. De som är med på listan kan ju nyttja varandra. Att hitta ett bollplank behöver inte vara så svårt eller formellt. Sträck ut en hand till en person du litar på och börja med en lunch eller fika. Jag tror att det finns en stor generositet och att många vill bjuda på sin kunskap.
  3. Och – våga ta del av det som står längst ifrån dig själv och vad du tycker. Det är så du hittar nya tankar. Jag lär mig så mycket av mina yngre kollegor. Visst, jag kan bjuda på erfarenhet, men jag måste också våga haka på nya insikter.

Min pappa har sagt en väldigt klok sak som jag bär med mig:

”När jag var ung satt jag bland de äldre för att lära mig så mycket jag bara kunde. Nu behöver jag sitta bland de yngre för att göra samma sak.”