Hon vann årets unga ledande kvinna 2015

Foto/illustration: Anna Hållams/Björn Öberg
Foto/illustration: Anna Hållams/Björn Öberg

Under en prisceremoni på länsresidenset i Jönköping korades en vinnare av utmärkelsen Årets unga ledande kvinna, som delades ut för första gången någonsin. 30 ledarförebilder har tidigare gallrats fram och utav dessa har Jennie Wall, regionchef på Nordic Wellness, enligt juryn utmärkt sig särskilt. Jennie Wall är Årets unga ledande kvinna 2015!

Utmärkelsen är instiftad av Jönköpings Fältrittklubb vars vision är ett jämställt Jönköpings län. Endast 28% av cheferna i länet är enligt Ledarnas jämställdhetsbarometer kvinnor och fortsätter vi i samma takt som det senaste decenniet är vi jämställda först år 2039. Ett stort antal organisationer står tillsammans med ridklubben bakom det nyinstiftade priset.

Lönsamhet och teamanda

Allmänheten har fått tipsa om ledarförebilder i hela Jönköpings län och bland dessa har en jury sedan valt ut 30 ledarförebilder som alla tar plats på listan ”Årets unga ledande kvinna”. Juryns uppgift har därefter varit att välja ut en person som utmärkt sig och har alltså enats om Jennie Wall, regionchef på Nordic Wellness, som vinnare av högsta pris.

Jennie Wall har varit nyckelperson och ledare i resan från en klubb och enda anställda i Jönköpingsregionen till 10 klubbar, 16000 medlemmar och 200 anställda på endast 5 år. Jennie Wall har haft fokus på att bygga teamanda och att leda verksamheten med bibehållen lönsamhet. När första klubben öppnades var hon fram till två veckor innan öppning helt själv och stod i byggdamm och såg sedan till att klubben blev klar, anställde personal och har därefter lett verksamheten på ett sätt som imponerar på juryn.

– När vi har valt ut de 30 har vi tittat på en mängd parametrar: om personerna kan uppvisa resultat, handlingskraft, ambition, förändringsbenägenhet, nytänk och potential. Det har även varit viktigt att personerna är förebilder som har en förmåga att inspirera, säger Charlotte Järeby Hellman som är VD på Poolia Jönköping och jurymedlem.

– När vi sedan har letat efter en vinnare bland alla dessa fantastiska förebilder så har vi djupdykt i samma egenskaper. Vi har genomfört intervjuer, tagit referenser och gjort research. Vi har tittat på om den egna beskrivningen samstämmer med det andra säger om ledaren. Så det är ett digert arbete som genomförts.

Jennie vinner ledarskapstester via Poolia samt en inspirationsresa som planeras i samråd med projektledningen.

Juryns motivering

För ett imponerande ledarskap som av andra beskrivs som omtänksamt, tydligt och inspirerande. Vinnaren har varit drivande i en kraftig och framgångsrik expansion samt ett omfattande förändringsarbete som bland annat innefattat att sammanfoga två kulturer och få medarbetarna att dra åt samma håll. Dessutom bidrar vinnaren varje dag till att förbättra folkhälsan i länet samt är ledare för en verksamhet som tar ett stort samhällsansvar genom att gå in i ideella samarbeten. Årets unga ledande kvinna 2015 har uppvisat resultat, handlingskraft, ambition, förändringsbenägenhet, nytänkande, potential samt är en förebild i sitt sätt att agera.

Om juryn

Juryn består av Frida Boklund regionchef Företagarna, Göran Hägglund tidigare partiledare, Charlotte Järeby Hellman VD Poolia Jönköping/Linköping/Göteborg, Fridolf Eskilsson VD Jönköping Energi, Runa Fingal grundare John Bauer Hotel, Henrik Zäther VD HSB Göta.

Om projektet

Årets unga ledande kvinna syftar till att öka jämställdheten bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder. Initiativtagare är Jönköpings Fältrittklubb och satsningen förverkligas genom stöd av Jönköpings-Posten, Företagarna, Poolia, Jönköping Energi, Jane Jkpg, HSB Göta, John Bauer Hotel, Länsstyrelsen, Finnveden Säljkraft, Placebrander, Jönköpings kommun, Handelskammaren, Björn Öberg Illustration och Anna Hållams Foto. Överskottet av sponsorintäkterna går tillbaka till Jönköpings Fältrittklubb, som är en del av samhället som är bevisat skickliga på att fostra ledare. Medlen kommer att användas till ledarutveckling, ungdomsledarutbildning, övriga ledarinsatser samt att skapa en mötesplats för ridklubbar i regionen.

Mer information

Frågor och svar

Ledarnas jämställdhetsbarometer 2015

Samtliga 30 utvalda ledarförebilder