Hon vann Årets unga ledande kvinna!

Fotograf: Anna Jansson

Under en prisceremoni på VY Skybar i Jönköping korades vinnaren av högsta pris i utmärkelsen Årets unga ledande kvinna. 23 ledarförebilder har tidigare gallrats fram och utav dessa har Filicia Björkman enligt juryn utmärkt sig särskilt. Filicia Björkman, enhetschef inom äldreomsorgen i Jönköpings kommun, vann högsta pris!

Endast 28% av cheferna i länet är enligt Ledarnas jämställdhetsbarometer kvinnor och fortsätter vi i samma takt som det senaste decenniet är vi jämställda först år 2039. Bakom utmärkelsen står Ridsportalliansen Jönköping och ett stort antal organisationer står tillsammans med ridklubben bakom priset som syftar till att lyfta fram ledarförebilder i länet.

Hög klass på årets nominerade

Allmänheten har fått tipsa om ledarförebilder i hela Jönköpings län och bland dessa har Poolia valt ut 23 namn som alla tar plats på listan ”Årets unga ledande kvinna 2017”. Juryns uppgift har därefter varit att välja ut en person som utmärkt sig och har alltså enats om Filicia Björkman, som vinnare av högsta pris.

– Det har varit hög klass på de nominerade i år och juryns arbete har varit svårt, säger Charlotte Järeby Hellman som är vice VD på Poolia och ordförande i juryn. Det vi särskilt har tittat på är om personerna kan uppvisa resultat i sitt ledarskap. Det har även varit viktigt att personerna är förebilder som har en förmåga att inspirera andra. Filicia är en mycket värdig vinnare i hård konkurrens med ledare från bland annat Husqvarna, Jordbruksverket och Jönköpings Energi.

Filicia vinner en styrelseutbildning via StyrelseAkademien, ett årskort på Friskis & Svettis och en inspirationsresa som planeras i samråd med projektledningen.

Om Filicia

Filicia är född 1992 och är utbildad personalvetare. Hon har under sitt dryga år som enhetschef genomfört och drivit genom ett flertal förbättringar på de äldreboende som hon ansvarar för. Hon kan tydligt påvisa resultat i sitt ledarskap genom höjda nöjdhetssiffror i både medarbetar- och brukarenkäter. Filicia har hittat utrymme i enhetens budget för att anställa fler och satsa på medarbetarnas fortbildning samtidigt som ekonomin är i balans. Tidigare har hon arbetat som arbetsledare på McDonalds och på sin fritid är hon styrelseledamot och volontär i Tjejjouren.

Juryns motivering

För ett imponerande ledarskap som av andra beskrivs som modigt, engagerat och pedagogiskt och där tydliga resultatförbättringar uppnåtts på kort tid. Vinnaren har tagit sig an en arbetsplats med många olika utmaningar, men har hela tiden sett till att få medarbetarna med sig i förändringsprocessen. En av hennes främsta styrkor är att få ut det bästa av varje medarbetare och att se möjligheter där andra sett hinder.

Årets unga ledande kvinna 2017 vågar vara ledare även i tuffa lägen och har alltid både människor och verksamheten i fokus. Trots sin mycket unga ålder är hon en klart lysande ledarstjärna och en förebild för chefer i offentlig verksamhet. Med sitt målinriktade sätt och förmåga att inspirera andra kommer hon vara med och förändra bilden av hur det är att arbeta inom vård och omsorg.

Om juryn

 • Charlotte Järeby Hellman, vice VD Poolia Sverige
 • Fridolf Eskilsson, VD Jönköping Energi
 • Anneli Wirtén, länsråd Länsstyrelsen i Jönköpings
 • Agneta Marell, rektor Jönköping University
 • Niklas Hedlund, affärsområdeschef Combitech
 • Eva Skogeryd, HR-manager IKEA Torsvik
 • Martin Funck, Jönköpings kommun kultur och fritid
 • Åsa Thegström, affärsområdeschef Training & Simulation SAAB
 • Anders Jonzon, kommunikationschef affärsområde Industrial Products and Services SAAB
 • Henrietta Hansson, VD Länsförsäkringar Jönköping
 • Mats Tidstrand, VD Hallpressen
 • Anna Carendi, ordf StyrelseAkademien Jönköping
 • Emil Karlsson, logistikchef IKEA varuhuset Jönköping

Om projektet

Årets unga ledande kvinna syftar till att öka jämställdheten bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder. Initiativtagare är Ridsportalliansen Jönköping och satsningen förverkligas genom stöd av Poolia, Hall media, Combitech, SAAB, IKEA, Länsförsäkringar Jönköping, Jönköping Energi, Jönköping University, Länsstyrelsen, HSB Göta, Jönköpings kommun kultur- och fritid, Yellon, Science Park, Fotograf Patrik Svedberg, StyrelseAkademien, Friskis & Svettis och FC-gruppen.

Överskottet från projektet går till Ridsportalliansens arbete med att inspirera och ge verktyg till unga ledare. I år har det möjliggjort en ledarskapsutbildning för 20 ungdomar som går i mål samtidigt som priset delas ut 1 mars.