Som en del av vinsten blir alla nominerade ledarförebilder erbjudna en plats i Omvänt mentorskap – ett generationsöverbryggande mentorskapsprogram där seniora chefer matchats ihop med mentorer från Årets unga ledande kvinna.
Vad är omvänt mentorskap?
Efter ett mycket lyckat pilotprojekt, driver nu Handelskammaren tillsammans med Fagerhult, Husqvarna, IKEA, Saab, Länsförsäkringar Jönköping och OnePartnerGroup Omvänt mentorskap – där seniora chefer på företagen matchats ihop med mentorer från Årets unga ledande kvinna.
Eleonor Svenningsson, head of learning and development på Fagerhults belysning, tillika initiativtagare till omvänt mentorskap, berättar om projektet.
Att som ledare ha en mentor att vända sig till kan vara en värdefull tillgång för att utvecklas i sin roll. Vanligtvis är det seniora ledare som utbyter erfarenheter och coachar juniora. Men i omvänt mentorskap vänder vi på det och tänker tvärt om.
”Vi vet att vi har mycket att lära av unga ledare”
Eleonor berättar att det känns som givet att gifta ihop en yngre ledare med en mer senior.
Vi vet att vi har mycket att lära av unga ledare. Av deras förväntningar, erfarenheter och tankar kring ledarskap men även inom andra frågor såsom mångfald, hållbarhet, teknikutveckling och employer branding. Sedan handlar det såklart även om ett ömsesidigt lärande och dialoger i mentorsparen – det vill säga att mentorerna även kommer lära sig mycket av sina adepter.
”Mentorskapet har fått mig att växa som person”
Agnesa Selmani som blev utsedd till Årets unga ledande kvinna 2020, var en av mentorerna i Omvänt Mentorskap hösten 2021. Hennes adept var Daniel Johansson, vd på Fagerhult, och så här säger Agnesa om mentorskapsprogrammet:
Det har varit en fantastisk och lärorik tid. Spännande att lära känna Daniel och få höra hur han tänker ur olika perspektiv. Vi har även fått se varandras arbetsplatser och lyckats skapat en väldigt fin relation som jag tror kommer vara länge. Jag skulle verkligen rekommendera programmet till andra, det är ett fantastiskt sätt att nätverka, utvecklas, men också en möjlighet att få nya perspektiv. Mentorskapet har fått mig att växa som person och även gett mig tid till reflektion och självutveckling.
Dags för en tredje omgång
Nu pågår arbetet för fullt med att, tillsammans med Fagerhult, få in intresseanmälningar av mentorer och adepter för att sedan para ihop dem. Till denna omgång är vi väldigt glada över att ha med oss ytterligare ett företag – OnePartnerGroup som kommer att delta i projektet.
Hur gör jag om jag vill vara mentor i Omvänt mentorskap?
För att vara mentor i omvänt mentorskap är kriteriet att du har varit med som nominerad till Årets unga ledande kvinna. Anmäl ditt intresse genom att kontakta Clara Ericsson. Märk ditt mejl med ”Mentor i Omvänt mentorskap 2024”och skicka in ditt intresse senast den 28 februari.
Frukostevent 1 mars
Varför borde alla ha en mentor? Vad pratar man om under träffarna? Vad förväntas av mig som mentor? Varmt välkommen på ett frukostmöte där du får möjlighet att träffa några av mentorsparen från föregående år. De delar med sig av sina upplevelser och framgångsfaktorer under tiden som mentor/adept i Omvänt mentorskap. Under mötet får du dessutom chans att ställa alla dina frågor som du kan tänkas ha om projektet. Vi går även igenom upplägget framåt. Vi ser fram emot en inspirerande morgon tillsammans med er!
När? 1 mars, kl. 7:30-9:00
Var? Handelskammaren Jönköpings län, Barnarpsgatan 11, Jönköping.