Foto Anna Hållams

Jönköping Energi är för tredje året i rad partner till Årets unga ledande kvinna och vd Fridolf Eskilsson sitter för tredje gången i den juryn som ska utse högsta vinnare. För honom handlar det om att fler ska bli nyfikna på att vara ledare och våga satsa om drömmen finns.

Varför behövs ett initiativ som ÅULK?

Jag hoppas att vi inspirerar unga tjejer att satsa på en ledarroll. Eller egentligen är det väl så enkelt att man ska satsa på något man brinner för. Jag vill att initiativet ska visa upp en massa goda exempel som inspirerar de som är nyfikna på en roll som ledare, och på det sättet sänka barriären för fler att våga ta rollen.

Efter tre år som partner, har du märkt att det gjort något skillnad?

Absolut. Vi har haft stort medialt genomslag i alla år och jag är stolt över att Jönköping Energi är en del i detta. Det är många unga ledande kvinnor som har blivit uppmärksammade och förhoppningsvis stärks i sin satsning på att få den ledarroll de brinner för. Om det gett fler kvinnliga ledare vågar jag inte uttala mig runt, men min känsla och förhoppning är att det har det, och inte minst lockat fler unga kvinnor att ta steget i framtiden.

Vad tycker du är bra egenskaper i en ledare?

Att leda handlar om att få med sig människor och därför anser jag att det är viktigt att ha lätt för att få förtroende hos människor. De egenskaperna som många av oss tycker ger förtroende är bl.a. engagemang, ärlighet osv. Utifrån scenariot att organisationen har en vision om att göra en förflyttning, är en annan viktig förmåga att kunna bryta ner målen till nästa steg för både verksamheten och individen. För det krävs en förmåga i enkel och rak kommunikation.